OSLO: Samfunnsendringer er årsak til redaksjonssjef Petter Myhr vil tillate at muslimer, buddhister, ateister og andre livssynsminoriteter også bør få bruke NRKs kanaler til forkynnelse. Torsdag la han fram forslaget for Kringkastingsrådet, skriver Vårt Land.

– Slik samfunnet er blitt, er det riktig å spørre seg om den kristne troen skal ha forrang foran andre livssyn, sier Myhr.

Kirkerådsleder Nils-Tore Andersen er undrende over at NRK nå ser ut til å ville svekke kristendommens stilling.

– Det er merkverdig at NRK gjør dette. De har allerede endret sitt programtilbud radikalt, blant annet er det slutt på at På kirkebakken er et program som inneholder kristent stoff. At de nå vil la andre slippe til med andakter, er en del av den samme utviklingen, sier Andersen.

Han oppfordrer NRK til å ikke glemme at 90 prosent av Norges befolkning tilhører en kristen kirke.

Pressesjef Jens Brun Pedersen i Human-Etisk Forbund mener NRKs nye linje er et steg i riktig retning, selv om han helst hadde sett at alle former for andakter forsvant fra NRK. Han avviser at humanetikerne vil takke ja til å holde radioandakter.

– Hvis vi derimot blir bedt om å delta med eksistensielle refleksjoner, for å si det litt jålete, så kan det hende at vi vil diskutere det, sier Jens Brun Pedersen.

NRK begynte med overføringer av andakt og gudstjeneste på 1920-tallet.