— Nå som bruk av tortur er dokumentert, er det ekstremt problematisk å utlevere disse fangene, sier leder av Amnesty International Norge, John Peder Egenæs til NTB.Avisa Klassekampen skrev fredag at trass i at Norge og flere andre land har undertegnet avtaler om fangeutlevering med myndighetene i Kabul som skal sikre fangene en human behandling, blir fangene likevel utsatt for tortur.

Ifølge Egenæs har Amnesty vært bekymret over muligheten for fangetortur helt siden avtalen om fangeutlevering ble inngått i oktober i fjor. Men de valgte likevel å støtte avtalen fordi den skulle sikre Den uavhengige afghanske menneskerettighetsorganisasjonen (AIHRC) og Det internasjonale Røde Kors (ICRC) adgang til fangene.

— Når det viser seg at de likevel ikke får tilgang, må norske myndigheter ta konsekvensen av dette og nekte å utlevere fangene, sier Egenæs.

Situasjonen har skapt et stort dilemma for Norge, erkjenner Amnesty-lederen. På den ene siden har Norge forpliktet seg til å støtte opp om afghanske myndigheter. Det innebærer blant annet å la myndighetene selv ta hånd om kriminelle. På den andre siden er man forpliktet til å følge nedfelte prinsipper i folkeretten, deriblant forbudet mot tortur. (©NTB)