Charteroperatøren Apollo er lagt ut for salg av de sveitsiske eierne. Foto: NTB Scanpix.

Det sveitsiske reiseselskapet Kuoni har besluttet å selge seg ut av charterbransjen og legger dermed bl.a. norske Apollo Reiser ut til salgs.

I påvente av salget vil virksomheten gå som vanlig, og får derfor ingen umiddelbare konsekvenser for dem som har kjøpt reiser av selskapet eller befinner seg på pakketur i Apollos regi akkurat nå.

— Alt vil være som før. De som har kjøpt sommerferie med Apollo skal reise som normalt. Alt som skal skje er at det kommer inn en ny eier og vi håper å kunne sluttføre salget i løpet av inneværende år, sier kommunikasjonsdirektør Peter Brun hos Kuoni Travel Group til Aftenposten.

Han sier at Kuoni primært ønsker å selge hele sin nordiske virksomhet under ett.

Konkurransen i pakkereisemarkedet svekkes

Apollo er i dag den tredje største charteroperatøren i Norge.

Salget innebærer at det trolig går mot en kraftig svekket konkurranse i det norske pakkereisemarkedet, hvis det blir solgt til en av de øvrige operatørene i det norske markedet, eller i verste fall lagt ned. Det norske markedet er ellers dominert av aktørene Ving og Star Tour. Disse to er markedslederne i Norge.Salget skjer til tross for at den nordiske delen av virksomheten har gått med overskudd. I Norge har resultatet for Apollo de siste fem årene vært på samlet rundt 200 mill. kroner før skatt. Resultatgraden har vært svært beskjeden, bare på 1 til 2 prosent av omsetningen.

Det skal derfor ligge et strategisk valg bak konsernets beslutning — det sveitiske storkonsernet vil trekke seg mer eller mindre ut av turoperatørbransjen. Turoperatørvirksomheter over hele verden blir nå solgt.

Charterbransjen sliter

Charterbransjen i Norge har de senere par årene tapt marked, etter som reisende i stadig større grad har valgt å pakke sine reiser selv. Lavprisselskapenes kraftige fremvekst har spilt en avgjørende rolle i denne prosessen.

Også flyselskapet Novair skal selges. Foto: NOVAIR

Beslutningen innebærer at Apollos virksomheter i Norge, Sverige, Danmark og Finland er til salgs, i tillegg til flyselskapet Novair.I Norge har Apollo rundt 60 ansatte. Etter hvert er hele organisasjonen blitt konsentrert i Oslo.

Satset spesielt på Hellas

Apollo etablerte seg i Norge i 1999 og har satset spesielt på turer til Hellas, og har profilert seg som "Hellas-eksperten". Fra å spille utfordrer-rollen vis a vis Ving og Star Tour, klatret selskapet etter hvert opp til å bli nest største aktør på pakkereisemarkedet her i landet. I fjor ble det imidlertid passert av Star Tour og er i dag det tredje største.

Etter hvert har selskapet satset ut over Hellas og blitt et et fullskala charterselskap med reisetilbud til hele verden.