OSLO: — Jeg har et forhold.

— Hvor lenge?

— I fem år.

Et ektepar avslører gamle hemmeligheter på scenen. Det er stille i salen når Emma (Agnes Kittelsen) og Robert (Samuel Fröler) avdekker sine hemmeligheter. I neste scene ser vi Emma kline og klå på sin elsker, Jan (Nicolai Cleve Broch). Og ubehaget sprer seg.

Ansvar for eget liv

UTILSTREKKELIGHET: - Det handler om kjærlighet og om menneskelig utilstrekkelighet. Og dét er gjenkjennelig for de aller fleste, sier regissør Per-Olav Sørensen. Her med Ellen Horn. Foto: Kristin Ellefsen

Vi er midt i prøvene til Harold Pinters teaterklassiker "Bedrag", som tar opp et trekantforhold mellom en mann, hans kone og hennes elsker. Stykket åpner med avslutningen av et sidesprang, før man går bakover i tid, til sidesprangets opprinnelse.— For meg handler dette stykket om å ta ansvar for eget liv, og å stå for de valgene man tar. Min karakter tar ikke dette på alvor, men da gjør hun seg selv mindre enn hun er. Det handler om skam. Og skyld, sier Agnes Kittelsen etter prøvene på Riksteatret i Oslo.

— Den første uka vi spilte stykket, slet jeg med å forsvare at jeg bedrar ektemannen min på scenen. Å spille det ut, og tro på det jeg gjør, var vanskelig. Til syvende og sist kommer man ikke unna med å lyve for den man elsker, sier hun.

- Unik kombinasjon

UTROSKAP: Her er Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch under prøvene til Harold Pinters teaterklassiker "Bedrag". Foto: Kristin Ellefsen

Agnes Kittelsen har vært "overalt" i det siste. Hun gjør suksess med Oscar-nominerte Kon-Tiki. Hun spiller i suksess-serien "Dag". Hun er med i den mye omtalte tv-serien "Halvbroren". Og nå skal hun på turné med Riksteatret. Det har teatersjef Ellen Horn jobbet lenge for.— Jeg har spurt Agnes mange ganger, men det har aldri passet før nå. Jeg håper ikke Agnes blir fornærma nå, men hennes store fordel er at hun både kan spille ei lita jente på scenen, og en fullmoden kvinne. Hun har et stort register, med sin utstråling, kvinnelighet og tøffhet, som er en unik kombinasjon, sier Horn.

For medspiller Nicolai Cleve Broch, var Kittelsens deltakelse viktig.

— For meg var det helt avgjørende at Agnes sa ja til å være med på dette. Det gjorde at jeg sa ja, sier han.

Gir ingen pekefinger

Han har også sine meninger om temaet som stykket tar opp, nemlig utroskap.

— Stykket gir ingen pekefinger, men det viser at alle kan gjøre feil. Å late som om man ikke vet om et bedrag, er kanskje det største bedraget. Ja, å leve i den gjørma, sier Broch.

Regissør Per-Olav Sørensen mener at stykket ikke er for hvem som helst.

— Dette er ikke et stykke for amatører. Det er fryktelig vanskelig å spille, og man må opp i et visst format som skuespiller for å få det til. Det handler om kjærlighet og om menneskelig utilstrekkelighet. Og dét er gjenkjennelig for de aller fleste.