AGDER: — 12 nordmenn har så langt fått medhold i sine klager. Åtte av disse er barn under 18 år, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i Norsk pasienskadeerstatning (NPE).

Fædrelandsvennen skrev 11. februar at i alt sju sørlendinger har krevd erstatning etter at de har fått påvist narkolepsi.

Totalt har 94 personer fremmet erstatningskrav etter bruk av svineinfluensavaksinen Pandemrix. NPE har hittil behandlet 36 av sakene.

— Det er foreløpig bare utbetalt erstatning i tre av sakene. Totalt har disse tre klagerne fått utbetalt rundt 200.00 kroner, sier Svoldal Stæhr.

Erstatningene utbetales ut fra skadens alvorsgrad og tapt arbeidsfortjeneste. For barna er erstatningsutbetalingene mer standardiserte.

Sprøytestikk

Barna har fått erstatning fordi det er sannsynlig at de har fått narkolepsi som følge av vaksinen. De fire voksne som har fått medhold, har fått innvilget erstatning på grunn av plager som følge av selve sprøytestikket. Det dreier seg om skader som smerter, lammelse og betennelse i området rundt sprøytestikket.

NPE har ennå rundt 60 saker som ikke er ferdigbehandlet.

— Det har sammenheng med at vi venter på en endelig medisinsk vurdering av skadene, sier Stæhr.

Avslag

24 personer har hittil fått avslag, alle er voksne. Avslagssakene gjelder blant annet plager som muskel- og leddsmerter, endring/tap av smaks- og luktesans, øresus, hørselstap, tretthet, svimmelhet, pustebesvær og ansiktsnervelammelse.

Avslagene skyldes at det ikke er funnet en sannsynlig sammenheng mellom pasientens plager og vaksinen.