OSLO: – Jeg blir helt rasende av dette, både av det Karl Erik Lund sier, og at han får så mye spalteplass i avisen til å si det.

Maja-Lisa Løchen er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø og nylig avgått leder for Nasjonalt råd for tobakksforebygging.

Hun reagerer kraftig på forsker Lunds utspill i søndagens Aftenposten, om at myndighetene bør informere om fordelene ved snus.

Dobbeltbrukere

– Han er sosiolog og har ikke greie på helse, sier Løchen om forskningslederen ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

– Ingen undersøkelser dokumenterer at snus er et effektivt røykeavvenningsmiddel, tvert imot blir mange dobbeltbrukere. I tillegg er det fare for store helseskader som kreft i bukspyttkjertel og spiserør ved bruk av snus, sier Løchen til Aftenposten.no.

Hvert år får 700 nordmenn kreft i bukspyttkjertel og 200 kreft i spiserør, sykdommer med nesten hundre prosent dødelighet og som forekommer blant annet på grunn av snus og røyk.

– Kjedelig med impotens

– Dessuten viser flere studier at snusing øker risikoen for dødelig hjerteinfarkt og fosterskader. Til og med ereksjonssvikt og impotens er dokumentert, men det dør man ikke av, selv om det er kjedelig.

Også Kreftforeningen reagerer.

– Jeg stiller meg svært spørrende til undersøkelsen som viser at et flertall av røykerne tror snus er like farlig som røyk. Jeg tror befolkningen er mer opplyst, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

– Er røykere mindre opplyste eller ignorerer de farligheten?

– Godt spørsmål. Men jeg tror, i form av kampanjene og ikke minst de tydelige advarslene på røykepakningene, at også røykerne vet bedre enn undersøkelsen viser.

Snus med legeoppfølging

Opdalshei sier det totalt sett er det bedre å bruke snus enn røyk.

– Men faren for dobbeltbruk er stor ved å bruke snus som røykeavvenning, og bekymringen er at snusforbruket i Norge øker så mye. Det er lite problematisk at røykere går over til snus, men mange begynner med snus og er ikke bevisste på farene, sier Opdalshei.

Han åpner for at snus kan brukes som røykeavvenning, med oppfølging fra lege, om ikke andre midler fungerer.

Professor Løchen mener tobakksprodusentene forsøker å plante en holdning blant folk om at snus er greit, fordi røykesalget daler og det er «snusepidemi blant særlig unge gutter og jenter etter at røyketallene begynte å dale».

Vil forby

– Det er tobakksindustrien som lager undersøkelsene som prøver å bortforklare kreft og helserisiko ved bruk av snus. Man kan ikke anbefale et rusmiddel som røykeavvenning når rådgivning, nikotintyggegummi og andre legemidler er mer effektive og heller ikke fører med seg store helseskader, sier Løchen.

Hun føler seg sikker på at snus forblir ulovlig i andre land, selv om Lund mener det kan bidra til røykeslutt.

– EU har støttet seg på den dokumentasjonen som forskning har vist, og kommer ikke til å innføre snussalg.

Løchen mener Norge må forby snus.