— Det er altfor mange som rett og slett gir blaffen, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen til P4, som har hentet inn de ferske tallene. Karlsen legger til at førere uten førerkort er skyld i mange ulykker, også dødsulykker.

Samferdselspolitisk talsmann Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet mener boten på 8.000 kroner for å kjøre uten førerkort ikke er avskrekkende nok. Han synes politiet altfor sjelden benytter hjemmelen de har for å beslaglegge og selge bilen, dersom en sjåfør blir tatt uten lappen flere ganger.

— Politiet må ta i bruk sterkere virkemidler for å hindre at folk risikerer andres liv og helse, sier Hoksrud.

Antallet sjåfører som kjører uten førerkort har holdt seg stabilt siden 1999, og med stadig flere biler på veiene, skulle det tilsi at andelen som kjører uten å ha papirene i orden, har falt. Hoksrud etterlyser hyppigere kontroller for å få tallet ned, og han får støtte av statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) i Samferdselsdepartementet.

— Det er ikke ofte jeg er enig med Bård Hoksrud, men det er jeg nå. Det er ett virkemiddel som virker, og det er å øke sannsynligheten for å bli tatt. (©NTB)