For godt under millionen kunne denne fritidsboligen bli din. Nå skal hele hytta rives.

— Jeg tror eierne nå er innforstått med at den må rives. Vi vil gi et pålegg om tilbakeføring av hytta, sier Iris Bjørnset, seksjonsleder for seksjon for byggesak og private planer.

Hun forteller at bygningsmyndighetene har opprettet en ulovlighetssak knyttet til oppføringen av fritidsboligen. Den vil bli fulgt opp med pålegg om retting.

Denne fritidseiendommen på Skotnesholmane ble nylig lagt ut for salg til 790 000 kroner. Den kunne ifølge annonsen ruste med strandsone med flotte bademuligheter og gode muligheter for fisking i Askøys vestlige skjærgård. I prospektet var det likevel en hake: Eiendomenn hadde verken midlertidig brukstillatelse, ferdigattest eller reguleringsplan.

— Fordi det ser ut til at hytta er bygget i sin helhet, til tross for tre avslag, åpner vi ikke for en en ny søknad, sier Bjørnset.

Tre avslag

Da Askøy kommune gikk inn i sitt arkiv tidligere i uken fant de ut at de aldri hadde gitt tillatelse til å bygge hytte på denne eiendommen. Likevel ble hytta oppført i 1971. Eieren hadde ifølge kommunens arkiver søkt om byggetillatelse en rekke ganger, men uten hell. I alt fikk han tre avslag.

— 1968: Askøy kommune avslo søknad om unntak fra strandplanloven for oppføring av hytte. Vedtaket ble påklaget, men klagen ble ikke tatt til følge. Bygningsmyndighetenes vedtak ble stadfestet av Departementet i 1969. — 1970: Askøy kommune mottok en ny søknad om dispensasjon. Denne søknaden ble innvilget av Fylkesmannen i 1972. Etter en klage fra Hordaland friluftsnemnd ble søknaden om dispensasjon avslått av Departementet i 1972. — 1982: Kommunen behandlet atter en gang en søknad om hyttebygging. Søknaden ble avslått, og vedtaket ble igjen påklaget. Fylkesmannen stadfestet kommunens vedtak og saken var etter dette endelig avgjort.

- Kunne eierne fortsatt å bruke hytta, dersom denne saken ikke hadde blitt snappet opp gjennom annonsen?

— Ja, det kunne de nok. Vi har ikke kapasitet til å reise runt og sjekke alle fritidseiendommene, så vi er avhengige av tips, sier Bjørnseth.

Vil komme dagbøter

Askøy kommune har sagt seg villig til å gå i et møte med eierne, hvor de skal få komme med en redegjørelse.

— Hvor fort den må bort, kan jeg ikke svare på. Det vil bli satt en frist, og dersom fristen ikke holdes, vil det påløpe dagbøter på mellom 500-1000 hver dag, sier Bjørnseth.

Da BT kontakter eiendomsmegler Kjell Fjellstad har han enda ikke fått beskjed om at hytta må rives. Annonsen er likevel tatt bort fra Finn.no.

— Selgeren skal gå en intern runde med kommunen, så får vi se hva som skjer. Den er i hvert fall midlertidig tatt bort, og så får vi se om den kommer på plass igjen, sier Fjellstad.