-100 prosent av landets husstander skal de nærmeste årene få tilgang til et bredbåndstilbud av grunnleggende god kvalitet. Regjeringen stiller krav til en dekningsgrad på minst 98 prosent ved tildeling av frekvenser for mobilt bredbånd, sier samferdselsminister Marit Arnstad i en pressemelding.

Tre og et halvt år etter at politikerne bestemte seg for at 800MHz-båndet skulle brukes til mobilt bredbånd, har Samferdselsdepartementet i dag kunngjort at regjeringen har besluttet overordnede rammer for en auksjon av disse frekvensene.

Frekvenser som ble ledige da det analoge bakkenettet ble slukket ned, og som med sin lange rekkevidde og gode kapasitet er godt egent for mobilt bredbånd. Jo lavere frekvensområde, jo bedre arealdekning og innendørs mottak. Dagens 4G-nett er til tilsammenligning på 1800MHz og 2.6GHz.

Her heter det videre at "Regjeringen legger vekt på en fordeling av frekvensressursene som gir grunnlag for både god dekning og bærekraftig konkurranse i markedet".

Ingen dato

Det er foreløpig ikke fastsatt en dato for frekvensauksjonen.

-Post— og teletilsynet skal gjennomføre auksjonen. En rekke detaljer knyttet til auksjonsformat og auksjonsverktøy skal nå ferdigstilles. PT vil på et senere tidspunkt komme tilbake med nærmere informasjon om planlagt auksjonstidspunkt, heter det i pressemeldingen.

Direktør i Post- og teletilsynet Torstein Olsen, kan fortelle at PT er godt forberedt på å gjennomføre selve frekvensauksjonen, og at man allerede har gjort avtaler med de som skal bygge selve auksjonsmodellen. Han anslår at prosessen vil ta fra tre til seks måneder.

Fornøyde mobiloperatører

-Veldig bra om enn tre år på overtid, er den umiddelbare reaksjonen til kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus.

Han er veldig fornøyd med at man har valgt å sette et frekvenstak på 2x10 MHz, noe Vederhus mener sikrer like konkurransevilkår.

Hva gjelder kravet til dekningsgrad på 98 prosent innen fem år, er ikke Verderhus overrasket, selv om det er én prosent mer enn tidligere antydet.

Også hos Telenor som i utgangspunktet hadde argumentert med at de ønsket en større del av frekvenskaken, er man glade og lettet over at de overordnende auksjonsbetingelsene omsider er på plass.

— På en dag som denne er vi først og fremst veldig fornøyde med at startskuddet for 4G i 800MHz-båndet har gått, og har som mål å ta være best på dekning også i det nye nettet, sier en offensiv dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Fakta: 4G/LTE

  • 4G/LTE etterfølger 2G/GSM og 3G/UMTS. Skal gi mange ganger raskere mobilnett, samt sikrere og høyere kapasitet og bedre dekning.

  • 4G er et rent datanett. Det betyr at telefonen din må svitsje over i 3G eller GSM-nettet for at du skal kunne sende SMS, ringe eller ta i mot samtaler.

  • Det finnes ulike LTE-frekvenser rundt om i verden. I Norge benytter Netcom og Telenor LTE på 1800 MHz og 2.6GHz, men begge ønsker også å ta i bruk 800MHz-båndet til mobilt bredbånd. Jo lavere frekvensområde, jo bedre arealdekning og innendørs mottak.

  • 4G-dekningen er foreløpig begrenset til områder i og rundt de store byene men utvides stadig. For full oversikt sjekk operatørenes dekningskart.

  • Delt aksess. Jo flere brukere som kobler seg til den samme basestasjonen, jo lavere hastighet per bruker. Opplevd hastighet vil derfor ofte være lavere enn den teoretiske.