Joshua French, som sitter fengslet i Kongo, er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland fra Vegårshei. Foto: NTB scanpix

OSLO: IfølgeVGprøver UD allerede tirsdag å få til et møte med kongolesiske myndigheter. En spesialutsending kom fram til Kinshasa mandag.

Advokat Hans Marius Graasvold sier til NTB at både norsk og britisk UD er på banen, og det er ifølge ham avtalt et samarbeid. Utenriksminister Børge Brende og den britiske utenriksministeren William Hague samtaler om saken.

– Kriposrapporten er entydig. Drapstiltalen fra kongolesiske myndigheter er rett ut sagt fullstendig galskap. Det er helt nødvendig at man tar tak i dette politisk nå, og det er avgjørende at vi får løst saken før man kommer så langt som til straffesak, uttaler Graasvold.

Dersom drapstiltalen opprettholdes, skal straffesaken føres for en lokal militær domstol i Ngombe.– Vi er engstelige for hvordan French vil takle prosessen, og utsiktene til flere år i fengsel. Han har vært nektet legetilsyn de siste dagene. Han har symptomer som tilsier at han umiddelbart må undersøkes av lege og få rett behandling, forteller Graasvold.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella si i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa 18. august.

– Kongolesiske myndigheter inviterte Kripos til å bistå med obduksjon og etterforskning, og de kom fram til en felles konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Moland, sier pressevakt Svein Michelsen i UD til NTB.