Fredag har helseminister Jonas Gahr Støre invitert til rundbordskonferanse om den betente flåttstriden. Hit kommer Lars Monsen som står på den ene siden i debatten, og landets fremste eksperter på sykdommen på den andre siden.

Lege og epidemiolog Preben Aavitsland fra Kristiansand mener borreliose er en falsk epidemi. Han kan ikke selv delta på morgendagens samtale, men har vært en stor bidragsyter i ordkrigen om hvorvidt borrealis er en epidemi eller ikke.

— Monsen tar feil

Her er et utdrag fra debatten :

- FALSK EPIDEMI: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland fra Kristiansand tror på Lars Monsens symptomer, men ikke på at han er smittet av borreliose. Foto: Jarle Martinsen
DEMONSTRERTE: Lars Monsen holdt appell under en informasjonsaksjon om flått og borrelia utenfor Stortinget 10. mai. De som har blitt syke etter flåttbitt og deres pårørende var samlet til pasientkampanjen Borrelia-opprøret for å kreve bedre diagnostikk, behandling og fokus på borreliose. Foto: Gr tt, Vegard

«Jeg tror på Monsens symptomer, men jeg mener han tar feil om årsaken, altså borreliose etter flåttbitt. Sykdomsbildet likner ikke borreliose», skrev Preben Aavitsland i kommentaren Flåtten, Monsen og Luneng på epidemi.no 5. mai.

«Den store epidemien er falsk. Smitten kommer fra Internett, ikke fra skogen. Og smittekilden er en allianse av privatklinikker og pasientforeninger i USA, ikke flåtten på Sørlandet.» skrev Preben Aavitsland i kommentaren En epidemi av borreliose? på NRK Ytring 10. mai.

«Det finnes ikke beviser for at pasientene ved Norsk Borreliosesenter (NBS) blir bedre enn det som kan forklares med placebo eller naturlig bedring», skriver han videre.

«Flere hundre pasienter får feil diagnose og blir satt på antibiotika i månedsvis, kanskje årevis. Det er kostbart, det er farlig og det forsinker riktig diagnose og behandling», sa Aavitsland til Dagbladet 11. mai.

— Kvitt smerter med penicillin

Lars Monsen fortalte at han var smittet av borreliose under NRK-programmet Lindmo i fjor høst. I mai deltok han i en aksjon utenfor Stortinget for å kreve bedre diagnostikk, behandling og fokus på borreliose.

«Det var et smertehelvete. Da jeg lå der, tenkte jeg at det må være omtrent som å bli torturert i en krigssituasjon, så vondt er faktisk dette her» sa Monsen under appell foran Stortinget 10. mai.

«Det norske helsevesenet sier maks tre-fire uker med penicillin. Mer enn det så blir det farlig. Det er feil! Det redder liv med langvarig penicillinkur» sa han i den samme apellen.

I april skrev han på bloggen sin at han var glad han søkte hjelp hos Norsk Borreliosesenter:

«Heldigvis valgte jeg Norsk Borreliosesenter i Nydalen i Oslo, som blir motarbeidet av mange med makt og innflytelse. 95 % av smertene mine er borte, og jeg kan bevege meg normalt», skrev Lars Monsen i et innlegg på bloggen sin i april.

Her skrev han videre at «Blodet mitt er fremdeles fullt av borreliabakterier — det har vi bildebevis på (noen vil sikkert si at det er noe annet!)».

«Jeg er innstilt på å fortsette penicillinbehandlingen ved Norsk Borreliosesenter, selv om det blir ennå mer langvarig. Alternativet er prøve og feile-metoden i det norske helsevesenet, med livet som innsats».

- Hue i sanda

På Dagsrevyen 10. mai uttalte Monsen at Preben Aavitsland «står jo med hue to meter ned i sanda og nekter å innse realitetene.»

Da NRK spurte ham om hva han tenker om Aavitslands utsagn, svarte han følgende: «Jeg tenker ingenting om det. Jeg fokuserer på løsninger, så det er veldig bra at det nå settes mer fokus på sykdommen».