OSLO: — Det er synd for han har gjort en god jobb i veldig mange år, sier Verås Larsen til Fædrelandsvennen.

Flekkefjæringen jobber i dag som fagkonsulent i Olympiatoppen. Han mener Aambø var helt avgjørende for OL-gullet han vant i London i fjor.

— Jeg hadde ikke vunnet det OL-gullet uten den innstillingen og teften Jarle hadde, sier sørlendingen.

På et allmøte for Olympiatoppens ansatte ble det fredag orientert om at toppidrettsjef Jarle Aambø trekker seg frivillig.

— Jeg har alltid sagt at jeg ikke skulle bli pensjonist som toppidrettssjef. Jeg har hatt fantastisk spennende og utfordrende år, og det er det som sitter igjen som hovedinntrykk fra disse årene, sa Jarle Aambø på torsdagens pressekonferanse.

Mye kritikk

Det såkalte Tvedt-utvalget har etter den svake norske innsatsen i London-OL i fjor evaluert norsk toppidrett grundig. Utvalget la frem Tvedt-rapporten tidligere i år, og den inneholdt kraftig kritikk av Olympiatoppens ledelse. Den skal legges ut til tett oppfølging i Olympiatoppen. Rapporten mener blant annet det er mulig å få mer ut av pengene enn hittil, mens Olympiatoppen mener de trenger 20-25 friske millioner kroner per år.

— Under Jarles ledelse har Norge tatt 61 medaljer i sommer- og vinter-OL, sa generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.

Aambø vil fungere i toppidrettssjef-stillingen til 16. september. Da tar hans assistent, Tore Øvrebø, over og vil fungere som konstituert toppidrettssjef fram til etter OL og Paralympics i Sotsji. Deretter vil man starte jobben med å finne en varig løsning.

— En helt

Eirik Verås Larsen synes ikke den massive kritikken mot Aambø har vært fortjent.

— Han har gjort en god jobb ut fra forutsetningene. Vi må ikke glemme at han begrensetmed midler, sier den tidligere padleren.

En annen sørlending, kristiansanderen Espen Tønnessen, jobber som fagsjef for trening ved Olympiatoppen. Han har følgende å si om Aambøs beslutning:

— Det er trist at han slutter, for han var en fabelaktig sjef som vil folk det beste. Samtidig ser jeg at den siste tiden har vært krevende for ham med alle prosesser som har vært siden London.

— Han har fått mye kritikk. Hva synes du om den jobben han har gjort for norsk idrett?

— Internt i Olympiatoppen har vi en helt annen oppfatning enn eksternt. Her er han en helt som har strukturert Olympiatoppen på en helt annen måte enn tidligere, sier Tønnessen.