KRISTIANSAND: — Da jeg hørte nyheten på radio om et mulig sykkel-VM i Norge, var det første jeg tenkte at det hadde vært gøy å få til i Kristiansand, sier ordfører Per Sigurd Sørensen.

Da Fædrelandsvennen pratet med sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen i går, fortalte han at Norges Cykleforbund (NCF) ser for seg Trøndelag, Vestlandet, Østlandet og Sørlandet som aktuelle regioner for mesterskapet som Thor Hushovd vant i Australia tidligere denne måneden.

- Åpent.

— Ingenting hadde vært hyggeligere enn å legge sykkel-VM til Hushovds landsdel. Men det helt avgjørende er om kommunen virkelig er interessert, og at vi finner gode trasé- og arenaløsninger der. I utgangspunktet er det veldig åpent hvem som blir søkerbyen vår, sier Tiedemann Hansen.

Han forteller at Hushovds hjemby Grimstad er for liten for sykkel-VM.

— Skal mesterskapet arrangeres på Sørlandet, må det bli i Kristiansand, fastslår Tiedemann Hansen.

Han tror 2016 er et mer realistisk år enn 2014, og forteller at NCF etter hvert kommer til å ta kontakt med aktuelle fylkeskommuner.

— Da vil vi gi til kjenne hva behovet vårt vil være, og så vil vi vurdere responsen. Forutsetningen er at fylket og kommunen legger til rette for at vi skal få dette til, understreker Tiedemann Hansen.

- Fest for regionen.

Vest-Agders fylkesordfører Thore Westermoen hadde ikke sett for seg sykkel-VM i Kristiansand før Fædrelandsvennen ringte.

— Men et sykkel-VM er helt klart en fabelaktig måte å profilere landsdelen på. Gjennom Tall Ship Races beviste byen at den er moden for store arrangementer. Det er gode grunner til å ta en slik forespørsel på alvor, sier Westermoen.

— Jeg tror det er avgjørende for et slikt arrangement at det blir interesse og show rundt det, og det er jeg helt sikker på at vi vil få oppleve i Kristiansand. En ting er at sykkel-VM blir en anledning til å vise fram byen for tilreisende, men det vil også bli en fest for oss som bor i regionen, akkurat som Tall Ship Races, og det vil gjøre noe med vår egen stolthet, mener Per Sigurd Sørensen.

- Erfaring som arrangører.

Både Sørensen og Westermoen tror landsdelen har nødvendige viljen og evnen som skal til.

— I utgangspunktet tror jeg det. I ny regionplan for Agder mot 2020 står det at vi ønsker å profilere landsdelen gjennom store arrangementer og events, og nå som vi snart får Kilden som storstue, tror jeg Agder og Kristiansand blir bedre på dette. Spørsmålet er om arrangementet er for svært. Forrige sykkel-VM i Norge (1993, red. anm.) gikk med dundrende underskudd. Skal vi gjennomføre noe slikt, må det være nøye planlagt, understreker Westermoen.

— Det er ennå så langt frem i tid at vi ikke vet hva det vil bety. Men vi har etter hvert fått god erfaring med idrettsarrangementer som verdensserien i sandvolley. Jeg tror lokalmiljøet vil kunne arrangere dette på en god måte, sier Sørensen.

- Utrolig hvis det skjer

Thor Hushovd sykler svært gjerne et sykkel-VM i Kristiansand.

— Det er helt vilt hvis det er mulig. Nesten for godt til å være sant. Det er ikke urealistisk, men det er utrolig hvis det skjer. Men hvis du ser noen av byene som har hatt VM de siste årene, så er det også små steder som har vært arrangørbyer, sier Thor Hushovd til Fædrelandsvennen.

Han er ikke skuffet over at hjembyen Grimstad er uaktuell i sykkelpresidentens øyne.

— Jeg er litt enig med Harald i at Grimstad er for liten. Kristiansand er alternativet, sier 32-åringen – som dermed holder en knapp på Sørlandets hovedstad i en eventuell kamp mot andre norske arrangørbyer.

— Klart at det hadde vært enda gøyere å få mesterskapet til Kristiansand enn til andre norske byer. Det blir som en hjemmebane for meg, sier verdensmesteren – som også åpner for å drive lobbyvirksomhet på Kristiansands vegne.

— Jeg kan godt legge inn noen gode råd hvis jeg har det. Men først må vi vite om Norge i det hele tatt legger inn en søknad, minner Hushovd om.