Vennesla Men det er på film. — Det handler om at en ikke skal si ting om seg selv til alle man snakker med på internett, sier Oda, som på filmen forteller en kamerat hvem hun liker. Plutselig viser kameratens nettkamera at hele kompisgjengen hans sitter i stua. Oda er lurt. Film.

I går var Oda og en gjeng andre tiendeklassinger fra Vennesla filmstjerner for en dag. Resultatet skal bli en filmsnutt som skal rettlede ungdom i nettbruk. Prosjektet heter «Digital dannelse i skolen» og ender ut i fire små filmer om nettbruk som skal brukes på ungdomsskoler i hele landet. - Dette er ikke et forsøk på å være moralsk, men på å få ungdom til å tenke seg om. Vi voksne skulle ønske det fantes et filter på maskinen, men jeg tror det er bedre at ungdommene har et filter i hodet, sier prosjektleder og 10. klasse-lærer Astrid Føreland. Møtes.

I en undersøkelse blant 10. klassingene på Vennesla, har prosjektgruppen funnet ut følgende: En av fire har gått med på å møte noen de traff på nett. 30 prosent har opplevd at voksne mennesker de ikke kjenner har tatt kontakt med dem på nettet. Åtte av ti snakker med fremmede på nett. Over halvparten legger ut bilde av seg selv på nettet. Bare to av ti ville helt sikkert sagt det til en voksen om de hadde opplevd noe ubehagelig på nettet. Over halvparten har sett porno på internett. Nesten to av ti har opplevd at voksne over 18 har snakket med dem om sex. Elevene er videre usikre på om folk de snakker med på nettet er ærlige, og de er usikre på hvor trygt det er å chatte. Veldig mange lar være å fortelle foreldrene om det de gjør på nettet, i frykt for å ikke få lov til å bruke internett videre. - Undersøkelsen viser at ungdom egentlig er ganske naive. Det overrasker meg at så mange som en av fire har møtt noen de har truffet på nett, mener lærer Føreland. Farlig.

Elevene synes ikke det er særlig overraskende. - Jeg snakket litt med ukjente før, men nå synes jeg det er gøyest å snakke med venner, sier Oda. Klassevenninnene Malin A. Hovland (16) og Karina Kaspersen (15) har begge møtt folk i virkeligheten som de har blitt kjent med på nett. - Jeg ville aldri gått med på å møte en som er voksen, sier Karina. Begge to legger ut bilder av seg selv på nett. - Det er ikke farlig å bruke nettet, du må bare vite hva du gjør. Du ser fort hvis det er folk som du ikke bør snakke med, og da er det bare å slutte, sier de. Tekst: Hilde Moihilde.moi@fvn.no - 920 82 762