— Den arabiske liga har for første gang på mange år påtatt seg ansvaret for å spille en mer aktiv rolle i fredsprosessen. Hvis du setter dette sammen med reaksjonen til Israels statsminister Ehud Olmert, begynner disse to tingene å skape en dynamikk som kan føre til løsning på en krise som har fulgt oss i mange år, sa Solana under EUs utenriksministermøte i Bremen lørdag.Ministerne besluttet på møtet å støtte den arabiske fredsplanen, samt å opprette kontakt med ministere i den palestinske regjeringen som ikke tilhører Hamas.

— Verdenssamfunnet bør ikke gå glipp av denne muligheten. Vi har allerede mistet mange muligheter, sa Spanias utenriksminister Miguel Angel Moratinos til journalister etter at ministerne hadde diskutert Midtøsten.

Den arabiske fredsplanen, som ble relansert på et toppmøte i Riyadh denne uken, går ut på at Israel blir anerkjent diplomatisk av de arabiske land mot at israelerne trekker seg tilbake fra områder som ble okkupert under krigen i 1967. Et annet krav er at palestinske flyktninger får vende hjem, noe som er et svært ømtålig tema i Israel. (©NTB)