FLEKKEFJORD: Norske Statnett og tyske Tenne samt den tyske statseide banken KfW har inngått samarbeid om utvikling, bygging og drift av strømutvekslingskabelen som vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder euro eller 15 milliarder norske kroner. Fra ilandføringsstedet i Vollesfjord i Flekkefjord vil kabelen videreføres til Ertsmyra på Tonstad i Sirdal, der kabelen skal kobles på sentralnettet via en ny omformerstasjon.

Den nye sjøkabelen vil ifølge Statnett gi mer stabile strømpriser for næringslivet og husholdninger.

– I Norge vil mellomlandsforbindelsen styrke forsyningssikkerheten i år med tørre og kalde vintre og bidra til mer stabile strømpriser gjennom hele året, sier selskapets konsernsjef Auke Lont.

Vind — og solenergi

Å knytte sammen det norske og tyske kraftmarkedet, som foreløpig ikke har direkte forbindelse, vil øke nettstabiliteten i begge land, mener kraftselskapet.

Kabelen gjør det mulig å eksportere vind- og solenergi fra Tyskland til Norge når det er overskudd av dette, mens Norge kan eksportere vannkraft til Tyskland når solen ikke skinner og det er vindstille.

Partene påpeker at avtalen vil støtte opp under ambisjonene om mer fornybar kraft og økt energitilførsel i regionen, og dermed bidra til å oppfylle EUs klima- og energimål.

– Vi har arbeidet med sjøkabelen i to år nå. Kabelen representerer en positiv utvikling for integrering av vindkraft og er et viktig bidrag i den tyske kraftomleggingen, sier styreformann Martin Fuchs i Tenne.

Den 580 kilometer lange NorNed-kabelen mellom Feda i Kvinesdal og Eemshaven i Nederland ble tatt i bruk i mai 2008.