OSLO: Svineinfluensaen herjer for fullt blant nordmenn, og helsemyndighetene har laget et grovt estimat på hvor mye pandemien vil koste Norge.

Svaret avhenger av mange faktorer, og en av dem er hvor stor andel av befolkningen som lar seg vaksinere.

Høy vaksinasjonsandel

Dersom kun risikogruppene vaksineres, vil svineinfluensaen beløpe seg til 9 milliarder kroner.

– De totale kostnader vil falle til 3 milliarder kroner dersom alle i risikogruppen og i tillegg 60 prosent befolkningen for øvrig vaksinerer seg, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NA24. De største kostnadene er ifølge Helsedirektoratet knyttet til arbeidsfravær og tidlig død. Dessuten koster det å behandle de som er alvorlig syke. Grunnen til at den totale samfunnsøkonomiske kostnaden blir lavere jo flere som vaksinerer seg, er at en høy vaksinasjonsandel vil redusere sykefraværet, og også føre til at færre blir alvorlig syke.

Forebygging

Helsedirektoratet har tro på at sluttregningen vil ligge nærmere 3 milliarder kroner enn 9. Avdelingsdirektøren for området arbeidsliv i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Liv Ragnhild Teig, er enig med Larsen i at vaksinasjon er veien å gå for å få ned kostnadene.

– Det som er et viktig poeng i denne saken er at det blir et effektivt vaksineringsprogram. Det vil gjøre at fraværet blir mye kortere. Forebygging er kjempeviktig for å sørge for at dette får så lav innvirkning som mulig, sier hun.