Det utgjør omkring én million mennesker. Massevaksinasjon av innbyggerne vil være det mest effektive tiltaket i kampen for å begrense antallet sykdomsutbrudd.

I lys av dette er det urovekkende når spørreundersøkelser viser at bare én av fem vil ta vaksinen. Mange er redde for at vaksinen ikke er testet godt nok på forhånd og frykter bivirkninger som kan gi varige helseplager.

Å ha en viss skepsis til nye vaksiner er fornuftig. Alle legemidler som har effekt kan ha bivirkninger. Når det gjelder skepsisen mot svineinfluensavaksinen må den veies opp mot hva vi kan risikere om svært mange lar være å vaksinere seg. Alt tyder på at mange flere da vil bli alvorlig syke.

Vaksinen er den enkeltes ansvar og valg. Vi bestemmer selv om vi vil la oss vaksinere eller ikke. Med de konsekvenser det kan få. Poenget med vaksinering er ikke bare å unngå å bli syk selv, men også å beskytte de nærmeste, vennekrets og arbeidskolleger mot smitte. Når helsemyndighetene mener det er avgjørende at befolkningen vaksinerer seg for å begrense sykdomsspredningen, bør hver og en av oss vurdere grundig det ansvaret vi har for å hindre en omfattende epidemi.

Det er all grunn til å ta svineinfluensaen på alvor. Selv om influensaen hittil har vist seg å være forholdsvis mild, har åtte mennesker her i landet dødd av sykdommen. Medisinske eksperter mener fortsatt at de eldste og de med dårligst helse vil være mest utsatt, og at influensaen vil være ufarlig for folk flest. Samtidig brer det seg usikkerhet og frykt når friske og oppegående mennesker også er blant de døde.

Med tanke på et større influensautbrudd de kommende ukene og månedene, er det betryggende at norske myndigheter har beredskapen på plass. Kommunene i de fleste fylkene vil ha den første forsendelsen av influensavaksine på plass i løpet av denne uken, og vaksinering av personer i risikogruppen skjer først. I det vanskelige valget mellom å ta vaksinen eller ikke må vi være oss bevisst at avgjørelsen ikke bare handler om egen helse.