KRISTIANSAND: – Skal det så lite til, blir det nesten umulig å ha stor hund i Norge. Sånn kan det ikke være, og jeg har allerede begynt å skrive på stevningen, som blir sendt mandag, uttaler advokat Svein Erling Jensen, som bistår Odins eiere.

Først vedtok Rogaland politidistrikt at hunden måtte avlives. Eierne påklaget, og fredag kom brev om at politidirektoratet ikke tar klagen til følge.

Nå havner avlivningsvedtaket i Kristiansand tingrett, og Grand danoisen Odin blir stevnet som ett av mange vitner.

– Dommeren skal få hilse på og se hunden godt inn i øynene. Byråkratene ser bare en haug papirer, men dommeren skal få se hva det er snakk om, opplyser advokaten.

Skadet barn

I november skrev Fædrelandsvennen at Odin var begjært avlivet av naboen på Flekkerøy, til daglig politiadvokat ved Agder politidistrikt. Dette etter at Odin på forsommeren hadde dultet borti sønnen (5), som ble påført en to centimeters rift i munnviken og måtte sy.

Kort tid etter avisoppslaget kom Odin i skade for å bite en dachs under en luftetur. Den vesle hunden måtte sy flere sting hos dyrlegen, og eieren begjærte Odin avlivet.

Disse to hendelsene sett under ett mener politidirektoratet «det foreligger en uakseptabel risiko for at hunden på nytt vil angripe mennesker eller andre hunder».

Verdens største

Grand danois er verdens største hunderase, Odin er nesten meteren høy og 80 kilo tung. Direktoratet mener dermed den har et «betydelig skadepotensial», og at størrelsen kombinert med hendelsene påfører omgivelsene frykt.

Dyrebeskyttelsen er sterkt uenig, og Kristiansands-avdelingen har startet pengeinnsamling for å dekke Odins advokatutgifter.

– Dette vedtaket er riv ruskende galt. Hvis Odin blir avlivet på grunn av disse skadene, blir det voldsomt farlig å ha hund i Norge. De blir enda mer rettsløse enn de allerede er, uttalte leder Arnfrid Robstad til Fædrelandsvennen ved forrige vedtak. Imens har støttegruppen «Ikke avliv Odin» på Facebook oppnådd 23.400 medlemmer.

– Saken har engasjert mange, også dyrevernorganisasjoner, og vil nok gå oppover i rettssystemet, spår advokat Jensen.