GAZA: Minst fem sivile palestinere mistet livet og 40 ble skadet søndag formiddag i et israelsk granatangrep mot sentrum av Gaza by, opplyser helsepersonell.

Kjenner du noen på Gazastripen eller berøres du av krigen? Kontakt fvn.no på telefon 38 11 32 92, epost tips@fvn.no eller sms/mms til 03811.

Angrepet skjedde midt i et handlestrøk få timer etter at israelerne hadde tatt kontroll over hovedveiene både sør og nord for Gaza by, melder NTB. Gaza by har om lag en halv million innbyggere.

Det blir også meldt om harde kamper i Jabaliya og Beit Lahiya nord på Gaza-stripen.

Israelske bakkestyrker kjemper seg frem gjennom Hamas’ territorium, og det rapporteres om mange døde og skadede etter at Israels hær lørdag kveld innledet bakkeoffensiv mot Hamas i Gaza.

Palestinske leger sier 23 palestinere er drept etter den israelske bakkeinvasjonen, ifølge nyhetsbyrået AP. Helsepersonell opplyser at tre av de døde skal være Hamas-krigere, mens de resterende er sivile palestinere.

En palestinsk jente gråter under begravelsen av hennes bror, som ble drept i et israelsk bombeangrep søndag. Foto: Scanpix

– To israelere tatt til fange

30 israelske soldater er blitt skadet i kampene, to av dem alvorlig, ifølge en uttalelse fra den israelske hæren. Hamas hevder på sin side at ni israelske soldater er drept, og sier to israelske soldater er tatt til fange, ifølge Reuters. Men Israel benekter å skulle savne noen soldater.

AP opplyser at 12 palestinere er døde som følge av israelsk panserangrep i det nordlige Gaza. De fleste skal være sivile, sier øyenvitner til nyhetsbyrået. En kilde i den israelske hæren hevder flere titall palestinske geriljakrigere har falt i kampene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder, melder NTB.

Israel vil utvide og forsterke offensiven mot Hamas på Gazastripen så mye som nødvendig, sier Israels forsvarsminister Ehud Barak.

Vil ha våpenhvile umiddelbart

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har oppfordret Israel til øyeblikkelig å stoppe bakkeoffensiven i Gaza, og har bedt Israel gjøre alt som er mulig for å beskytte sivilbefolkningen og sikre nødvendig humanitær hjelp.

Han ber ulike internasjonale aktører om å bruke alle påvirkningsmuligheter for å stanse blodsutgytelsene og lidelsen i det palestinske området.

Men FNs sikkerhetsråd avsluttet tidlige søndag morgen et krisemøte uten å komme til enighet om en uttalelse om situasjonen på Gazastripen, opplyser den franske FN-ambassadøren Jean-Maurice Ripert.

— Medlemsstatene var ikke enige, og jeg har merket meg sterke forskjeller i vår bekymring om den økende volden og den forverrede situasjonen, og store forskjeller med hensyn til gjennomførelsen av en øyeblikkelig, omfattende våpenhvile, sa Ripert til journalister etter møtet.

Diplomatiske kilder sier det er USA som forhindrer enighet om en uttalelse, melder BBC.

— Vi arbeider for å få etablert en våpenhvile, men vil ikke tillate en tilbakevending til status quo, hvor Hamas kan fortsette å send opp raketter ut fra Gaza-stripen og la Gazas befolkning leve et misreabelt liv, sa Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksministeriet ifølge Reuters.

Ulike signaler fra EU

Mens Frankrike fordømmer den israelske bakkeoffensiven, mener Tsjekkia at invasjonen på Gazastripen er av «defensiv» karakter. EU ser ut til å være splittet i sin Midtøsten-strategi.

Uttalelsene kom idet en tsjekkisk-ledet EU-delegasjon og Frankrikes president Nicolas Sarkozy var på vei til Midtøsten i et forsøk på å få i stand en våpenhvile, melder NTB.

Tsjekkia overtok ved årsskiftet EUs formannskap etter Frankrike, og den fremstående EU-delegasjonen ledes av landets utenriksminister Karel Schwarzenberg.

– Dette er en ondskapsfull aggresjon mot vårt folk. Verdenssamfunnet må ikke være stille. Denne holdningen fortjener fordømmelse, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat i en kommentar til den tsjekkiske uttalelsen.

Også fra britisk hold ser det ut til å være skepsis mot tsjekkernes måte å fremstille konflikten på.

– Dette er ikke holdningen til den britiske regjeringen, sier en anonym regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Arabisk fordømmelse

Ledere for de to eneste arabiske statene som har inngått fredsavtaler med Israel fordømmer den israelske bakkeinvasjonen på Gaza-stripen.

Den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks kontor advarer Israel mot konsekvensene av invasjonen, og sier Israel står ansvarlig for enhver sivil person som mister livet eller skades.

Jordans Kong Abdullah II har også gjentatt sin oppfordring fra lørdag om at Israel må stanse angrepene mot Gaza. Kongen skal under en telefonsamtale med Midtøsten-utsending Tony Blair ha uttalt at Israel ikke oppnår sikkerhet gjennom «aggresjon», ifølge nyhetsbyrået Petra.

Siden de første luftangrepene begynte for over en uke siden, er over 460 palestinere blitt drept, ifølge palestinske kilder.

Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet.

Fædrelandsvennen / Aftenposten

Kjenner du noen på Gazastripen eller berøres du av krigen? Kontakt fvn.no på telefon 38 11 32 92, epost tips@fvn.no eller sms/mms til 03811.