Rundt ti raketter traff Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen i Vest-Irak onsdag morgen.

– Vi har fått melding om at alle norske er gjort rede for og i god behold, sier major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Hun fortalte at styrken gikk i dekning klokka 5.32 norsk tid, og at de fikk beskjed om at angrepet var over klokka 6.

Gikk i dekning

Rittmester Andreas Hultgren, som er kontingentsjef for de norske soldatene, sier at det ikke er noen tvil om at angrepet var rettet mot basen.

– Vi fikk en liten tidlig varsling i form av en alarm fra detektorsystemet. Vi kom oss enten i dekning, eller ned på bakken, før det smalt ganske bra, sier Hultgren.

Hultgren forteller at styrkene raskt fikk oversikt over at ingen norske eller koalisjonspartnere hadde blitt rammet av rakettene.

Da NTB snakket med Hultgren, pågikk operasjonen fortsatt. Han beskrev stemningen i leiren som skjerpet.

– En del av rutinen vår er å debrife når vi er ferdige. Da får vi en enda bedre indikator på hvordan den enkelte har det, men jeg opplever stemningen i min enhet som god, og at folk er trent for dette, sier han.

Mulig dødsfall

Hultgren opplyser at de ikke er kjent med at noen mistet livet i rakettangrepet, men sikkerhetskilder opplyser til nyhetsbyrået AFP at én sivil kontraktør for den USA-ledede koalisjonen døde av et hjerteinfarkt.

Talsmannen for den USA-ledede koalisjonen opplyser at minst ti raketter ble skutt mot basen. Angrepet fant sted bare to dager før paven skal besøke Irak.

Irakiske sikkerhetskilder opplyser til AFP at de har funnet plattformen rakettene ble skutt fra, og vestlige sikkerhetskilder opplyser at det var snakk om iranskproduserte artilleriraketter.

Proiranske fraksjoner i Irak, som samarbeider tett med myndighetene i landet, har fått skylden for lignende angrep tidligere.

– Dette er det for tidlig å si noe om. Koalisjonen jobber langs flere linjer for å finne ut hvem som står bak, sier Hultgren.

– Det har vært rakettangrep både mot Arbil og Bagdad tidligere denne måneden, så vi har noen pekepinner, men vi kan ikke slå fast noe, legger han til.

I Irak siden 2017

Flere titalls rakettangrep og veibomber ble rettet mot vestlige mål i Irak i 2020. Irakiske og vestlige tjenestepersoner skylder på proiranske militsgrupper.

Angrepene stoppet nesten helt opp da det ble inngått våpenhvile i oktober, men har blusset opp igjen de siste tre ukene.

26. februar svarte USA med et luftangrep mot Kataeb Hezbollah, en iranskstøttet irakiske milits som holder til langs grensa til Syria.

Norske soldater har vært stasjonert ved fly- og dronebasen Ain al-Asad, som ligger 200 kilometer fra grensa til Syria, siden 2017. De deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Ny kontingent

En ny kontingent norske soldater ankom basen i februar, og oppdraget er å bidra med vakt og sikring, ifølge Forsvaret.

I januar i fjor utførte Iran et større missilangrep mot basen som svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fem dager tidligere.

Det angrepet ble advart om på forhånd. Over 30 soldater fikk diagnosen traumatisk hjerneskade etter angrepet, ifølge USAs forsvarsdepartement.

USA reduserte i fjor sin militære styrke i landet kraftig. Amerikanske soldater trakk seg ut av en rekke irakiske baser rundt om i landet og har siden primært holdt seg på Ain al-Asad-basen og i hovedstaden Bagdad, ifølge nyhetsbyrået AP.