Leder av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, varsler i en kronikk i Aftenposten at han vil stemme nei, i henhold til sin overbevisning. Det er uklart om noen av de andre profilerte motstanderne vil følge hans eksempel. Men ingenting tyder på at det er så mange som ti som trosser partileder Erna Solberg og stemmer mot partiets posisjon. Høyres andre nestleder Bent Høie forsikrer at flertallet for avtalen er solid, og at det ikke blir noen overraskelser under voteringen. Debatten vil ta mesteparten av dagen, og avstemningen er først ventet ved 20-tiden.

Saksordfører Ingjerd Schou (H) åpnet maratonøvelsen ved å hevde at avtalen mellom Høyre og Ap både styrker personvernet og politiets mulighet til å bekjempe grov, grenseoverskridende kriminalitet.

– Høyre har fått gjennomslag for flere tiltak som styrker personvernet, blant dem er domstolskontroll med utlevering av data, høy strafferamme for saker det kan bes om innsyn i, strengere regler om selve lagringen og kryptering ved overføring av data, sa Schou. Dessuten skal Datatilsynet styrkes betraktelig.

Hun la til at trafikkdata om bruk av mobiltelefon, internett og e-post skal lagres i seks måneder, direktivets minstekrav, og deretter slettes. Det er ikke snakk om å lagre innholdet.

Regjeringspartiene SV og Sp er sterkt imot det de kaller «massiv overvåking» av alle, når det kanskje er noen ytterst få politiet er interessert i. Det er også Frp og KrF. (©NTB)