Siden 2. juni har det vært mulig å stemme på Patentstyrets Facebook-sider, sende SMS'er til NRKs program Nitimen og ved å gå inn på NRKs nettsider.– Denne kåringen er en svært hyggelig anerkjennelse som skaper stolthet i Yara, sier informasjonssjef Bernhard Stormyr i Yara.

– Dette viser at folk forstår viktigheten av et produktivt landbruk. Bruk av mineralgjødsel er en viktig del av økt matproduksjon, redusert avskoging og lavere utslipp av klimagasser, sier Stormyr

Norsk HydroI 1903 klarte fysikeren Kristian Birkeland og gründeren Sam Eyde produsere nitrogenoksider fra luft ved bruk av elektrisitet i industriell skala. Målet var å bruke nitrogenoksid for å lage salpetersyre som tilsetningsstoff til gjødsel.

Metoden ble ferdig utviklet i 1904 og ble først tatt i bruk ved A/S Notodden Salpeterfabrikker i 1905. Den dannet grunnlaget for Norsk Hydro og har hjulpet verden med å produsere mer mat.

Andre kandidaterDe andre oppfinnelsene som var med i kåringen var H-vinduet, binders, ostehøvelen, skibindingen Rottefella, Tripp-trapp-stolen, gassturbinen, sprayboksen, røntgen-kontrastvæsken, Troll A-plattformen, granatharpunen, hullkortmaskinen, Krag Jørgensen-geværet, Ugelstad-kulene, påhengsmotoren og Tomras panteautomat. (©NTB)

.