Den tidligere nordirske statsministeren og vinner av Nobels fredspris ble mandag utnevnt av Israel til å være en av to internasjonale observatører i den israelske granskingskommisjonen. Kommisjonen skal granske noen av forholdene rundt aksjonen som endte med at ni aktivister ble drept.– David Trimble er kjent som en framtredende forsvarer av Israel i Nord-Irland, sa Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu på et møte med norske journalister tirsdag.

– Hvordan kan dette bli en uavhengig gransking? sa han avvisende, og gjentok kravet om en internasjonal gransking, helst i FN-regi.

– Vi venter en internasjonal kommisjon som kan granske hendelsen og bestemme hva Israel må gjøre etter det som skjedde. Det er det vi vil, sa utenriksministeren.

Mandag sa Davutoglu at Tyrkia forbeholder seg retten til «revurdere» sine forbindelser med Israel, som allerede er på et lavmål. Uttalelsen ble tolket som en trussel om å bryte forbindelsene. Åtte av de drepte aktivistene på konvoien var tyrkiske.

– Dette er ikke et problem mellom tyrkere og jøder eller befolkningen i Israel og Tyrkia. Det er et problem som skyldes at Israels regjering ikke respekter folkeretten ved å angripe en sivil konvoi i internasjonalt farvann, tilføyde ministeren. (©NTB)