Å nave ble første gang funnet i Retrievers mediearkiv i mars 2012, forteller seniorrådgiver Ole Kristian Våge i Språkrådet. Han har i samarbeid med nyordsforsker ved Norges Handelshøyskole, Gisle Andersen, stått for den høytidelige kåringen, som er forbundet med mye hemmelighetskremmeri.

Våge er temmelig sikker på at nave og naving er gode norske ord som vil stå seg og slå rot.

— Mange husker nok debatten om skoleungdom som tar seg et friår som er dekket av støtte fra Nav. I årets debatt om holdninger til velferdsordningene våre spilte dette nyordet en viktig rolle. Ikke bare ble naving brukt blant ungdommer, men også i nyhetsartikler, kronikker og til og med i spørretimen i Stortinget, påpeker Våge.

Han syns ordet er spennende og kreativt, ikke minst fordi det er tilpasset norsk orddanningsmønster. Både verb og substantiv er det blitt til. Men betydningen er foreløpig litt vag.

— Opprinnelig ble vel nyordet brukt på en person, gjerne ungdom, som hever trygd for å ta friår. Men så begynner uttrykket å leve sitt eget liv, og meningen kommer etter hvert, den kan gjerne forandre seg, utdyper han. Fra gammelt av har nave vært et norsk ord, men med betydningen å lafte. (©NTB)