Det var stor glede og overraskelse for regissør Martin Lund og produsent Ruben Thorkildsen da «Mer eller mindre mann» ble kåret til årets beste film ved filmfestivalen i Karlovy Vary lørdag kveld, skriver Aftenposten.no.

I tillegg kunne skuespiller Henrik Rafaelsen fra Kristiansand motta prisen for beste mannlige skuespiller for sin hovedrolle i filmen.

— Dette er en stor ære og en anerkjennelse av hvilken god film «Mer eller mindre mann» har blitt, sier skuespiller Henrik Rafaelsen, som reiste tilbake til Karlovy Vary for å motta prisen.

Manusforfatter og regissør Martin Lund og produsent Ruben Thorkildsen har tilbrakt hele uken på filmfestivalen, og kunne lørdag kveld selv motta krystallstatuetten, The Golden Crystal Globe, for Beste film fra juryen.

Eneste nordiske film

Den norske dramakomedien «Mer eller mindre mann» hadde verdenspremiere i Karlovy Vary i Tsjekkia 30. juni. Det er den eneste nordiske filmen som ble tatt ut til hovedkonkurransen i Karlovy Vary International Film Festival (KVIFF). Det er en av de eldste filmfestivalene i verden.

«Mer eller mindre mann», som tidligere hadde tittelen «Henrik», tar for seg det å bevege seg videre i livet Og hvordan man kan miste seg selv i forsøket på å gjøre alle fornøyd.

Hovedpersonen Henrik på 35 år har kompiser som fortsatt fester som om de var 20, og som har en mor som fortsatt steller for ham. Han har et forhold til Tone, men det er mer basert på tøys enn alvor. Til Tone blir gravid og Henrik skal finne seg en seriøs jobb, roe ned festingen og oppføre seg som en kommende far og en voksen person.

Karakterportrett

«Mer eller mindre mann» er Martin Lunds andre spillefilm. Han har tidligere regisssert flere reklame- og kortfilmer, men debuterte som spillefilmregissør med «Knerten gifter seg» i 2010. — Etter en fantastisk mottakelse hos publikum her i Karlovy Vary, er det utrolig gøy å motta både juryens hovedpris til beste film og prisen for beste mannlige skuespiller. Filmen er et karakterportrett, og derfor synes jeg det er veldig moro at Henrik fikk prisen for sin rolletolkning, sier regissør og manusforfatter Martin Lund.