Systemet kalles «body-cuff» og ble oppfunnet i USA. Det består av metallåser, et hoftebelte og et reimsystem som gjør at den som setter utstyret på en person, får full kontroll over vedkommende.I Norge skal alt slikt utstyr testes og vurderes før politiet får bruke det i arrestasjoner og til transport. Politidirektoratet skal godkjenne det. Nå viser det seg at PU har brukt systemet siden 2006 ved flere uttransporteringer av utlendinger.

I desember i fjor oppdaget PU at de trolig manglet hjemmel, og de kontaktet Politidirektoratet. Direktoratet svarte at bruken måtte opphøre, og at systemet må utredes før det eventuelt kan tas i bruk igjen. I sitt brev til direktoratet har PU forsvart bruken med at det er ressursbesparende.

PU-sjef Ingrid Wirum understreker at systemet har vært brukt for å kontrollere spesielt vanskelige, utagerende og rømningsfarlige personer.

– Man får kontroll over hender og bein til den som har utstyret på, men det gir større bevegelsesfrihet enn for eksempel håndjern. Det er skjult under klærne og derfor ikke synlig, noe som medfører lite stigmatisering. Utstyret er heller ikke til hinder for personen ved en eventuell evakuering, skriver Wirum i en e-post til Dagsavisen.

I flere europeiske land bruker politimyndighetene dette systemet. (©NTB)