Les også:

  • Kronikk: Alene i sin samtid

  • Nerdrum tiltalt for skatteunndragelse

Klokken 09.00 i dag startet hovedforhandlingene i Oslo tingrett. Det er satt av i alt to dager til saken.

Ifølge tiltalen skal Nerdrum i perioden 1998 til 2002 ha solgt bilder for 14 millioner kroner uten å føre disse inntektene opp på selvangivelsen.

Han er tiltalt for å ha gitt ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger, når han burde ha forstått at dette kunne føre til skatte— eller avgiftsmessige fordeler.

Skatteunndragelsen ansees som grov fordi det dreier seg om store beløp.

Odd Nerdrum erkjenner ikke straffskyld.

Kunstpolitisk

— Jeg føler at den saken her er mer kunstpolitisk enn realistisk, sier Odd Nerdrum i retten.

Nerdrum forteller i retten hvordan flere av bildene han hadde malt på 80-tallet med en spesiell olje som begynte å "smelte". Han forklarer hvordan han har satt av penger i en bankboks i Østerrike for å dekke eventuelle erstatningskrav. På det meste skal det ha vært 900.000 dollar i bankboksen, ifølge Nerdrum.

Videre sier kunstneren om pengene i bankboksen:

— Disse pengene var i limbo, sier Nerdrum til retten.

Han forklarer at da faren for erstatningskrav var redusert i 2002, så overførte han pengene tilbake og skattet for dem.

- Jeg kunne ikke klart å male hvis jeg skulle vært så opptatt av tall, bedyrer han.

Nerdrums forsvarer, Tor Erling Staff, sier saken er svært spesiell.

— Denne saken må behandles på bakgrunn av posisjonen til Nerdrum i kunstverden. Det er klart at betydelige kunstere kan gjøre ting som ikke er riktige, men i tillegg er saken i seg selv er vanskelig og krunglete, sier Staff.

8. mill. i straffeskatt Etter at Nerdrum flyttet til Island i 2003, begynte skattemyndighetene å granske hans selvangivelser for inntektsårene 1998 til 2002. Ifølge tiltalen skal han ha unnlatt å oppgi næringsinntekt fra disse årene med tilsammen 14.029.150 kroner.

Bakgrunnen for etterforskningen var et oppslag i DN i 2002, som viste til at Odd Nerdrum hadde omsatt for 128 millioner kroner.

Nerdrum skal ha malt over 50 oljemalerier i denne perioden. Flere av dem ble solgt for millionbeløp.

Dersom kunstneren blir kjent skyldig etter tiltalen risikerer han syv måneders fengsel og en tilleggsskatt på over 8 millioner kroner.

Skattemyndighetene anmeldte den angivelige skatteunndragelsen i begynnelsen av 2010. Tiltalen bygger blant annet på opplysninger Nerdrum selv har kommet med i avhør, opplyste aktor i saken, politiadvokat Asbjørg Lykkjen i skatte- og avgiftsgruppen ved Oslo politidistrikt, til VG da tiltalen var klar.

Nerdrum har blitt avhørt en gang i 2010, siden har ikke politiet lykkes med å komme i kontakt med kunstneren.

Støtteutstilling I forbindelse med rettssaken har flere av hans tidligere elever gått sammen om en "sympatiutstilling" for læremesteren. Tanken bak utstillingen er å vise hvor mye Nerdrum har betydd for norsk kunst.

— Maleriene i seg selv skal peke på en felles referanse til én og samme person, sier Irena Jovic, til Klassekampen mandag.

Jovic er prosjektleder for samleutstillingen som i går på Galleri Fineart på Tjuvholmen i Oslo.

Styreformann for The Nerdrum Institute Bjørn Li forsvarer Nerdrum i en kronikk i Aftenposten:

"Nå er det Nerdrums internasjonale renommé som forsøkes kriminalisert. Den store operasanger Luciano Pavarotti ble anklaget for skatteunndragelse. Men alle var enige om at hans skjønne stemme var en gave til menneskene.

Innen billedkunsten forholder det seg annerledes. Der blir talentet mistenkeliggjort og forsøkt fornedret, mens talentløsheten applauderes. I denne situasjon står Nerdrum ubeskyttet av maktens overbygning; han har ikke en gang et medlemskap i Arbeiderpartiet å vise til."