Salvador Sanchez var tretten. Sammen med vennene sine på Slettheia laget han hiphop, og spilte det inn. Ga opptakene til familie og kjente. Ville steder med musikken sin. Men selv om Salvador lykkes, gikk det dårlig med andre i gjengen.

— Vi lekte litt tøffe, og elsket hiphop. Det var gode tider. En del tok noen gale velg etter hvert, men "Home" handler om den tiden der alle hadde det fint, forteller Sanchez.

Hør låten på Spotify

Metaforer

Ideen til "Home" ble unnfanget på bussen mellom Oslo og Kristiansand.— Det var nok et øyeblikk av stor hjemlengsel. Jeg har alltid vært på flyttefot og aldri følt noen tilhørighet til en by. Det nærmeste var på Slettheia da jeg var liten. Så "Home" ble en slags hyllest til den tida, forklarer rapperen.

Mesteparten av låten er direkte, i typisk hiphop-stil. Men ikke delen som omhandler Slettheia.

— Det andre verset er litt annerledes. Det handler om venner av meg som er døde, og jeg ville ikke bli for personlig. Så jeg maler et bilde i stedet, men de som kjenner meg kjenner det igjen og vet hva jeg snakker om, sier Sanchez, og sier han har stilt seg selv spørsmålet flere ganger: Hva er hjemme?

— Jeg flytter ofte, og alt jeg setter på plass er et studio. Resten er flyttekasser. Det er dét førsteverset handler om. Det siste verset er et slags drømmescenario hvor mamma og pappa spiser ved samme bord første gang på tretti år, forteller han.- Så hvor er hjemme?

— Jeg må si noe så banalt som at hjem er der hjertet er. For meg betyr det at jeg har studioet og platene mine der, sier kristiansanderen.

Favorittlåt

Musikken til "Home" har levd noen år lenger enn teksten. Beaten ble skrevet allerede i 2007. — Jeg har mindre problemer med å lage musikk enn med å skrive. Med musikken bare flyter det, jeg trenger ikke tenke så mye. Med tekster er det mer komplisert. Det gikk kjapt å få musikken ferdig, men teksten ble ikke ferdig før jeg var i studio. Det er litt typisk meg å utsette det helt til deadline, forklarer han.

Låten er fra albumet "Happy Daze", som kom ut i 2010, og Sanchez sier "Home" er hans favoritt på plata, og kanskje hans favoritt blant alle han har skrevet.

— Jeg er veldig glad i musikken. Beaten hadde jeg på hjernen lenge før refrengpartiet bare dukket opp. Dessuten har jeg spilt all trommelyden selv, og det er jeg godt fornøyd med. Det er ikke komplisert, men det er effektivt. Det funker, sier han.

Sanchez mener det er viktig med noe som bryter med helheten på plata. "Home" gjør nettopp det.

— Jeg er veldig godt fornøyd med hele albumet. Det er få artister som egentlig tenker album nå for tiden. De fleste lager bare låter. Men "Happy Daze" er helhetlig og glad plate, selv om "Home" er unntaket. Det er en alvorlig og litt skjør sang, sier Sanchez.