DETROIT: Da 89 prosent av stemmene var talt opp, hadde Romney 39 prosent, mens senator McCain hadde fått 30 prosent. Baptistpresten Mike Huckabee lå lenger bak med 16 prosent, og liberalisten og Irakkrigsmotstanderen Ron Paul hadde 6 prosent.

— I kveld markerer begynnelsen på et comeback, et comeback for Amerika. For bare en uke siden virket en seier umulig, men dere kom ut og fortalte Amerika hva Amerika trenger å høre, sa Romney til jublende tilhengere etter at seieren var klar.

En seier i hjemstaten Michigan var blitt en nødvendighet for Romney etter at han endte på annenplass i de to første avstemningene, nominasjonsmøtene i Iowa og primærvalget i New Hampshire, til tross for en intens og kostbar valgkamp.

Mange eksperter mener Romneys valgkamp ville vært dødsdømt om han ikke hadde greid å vinne i her. Han er født og oppvokst i Michigan, der faren hans var guvernør og øverste sjef for bilprodusenten American Motors.

Åpent valg

Dermed er nominasjonen til republikanerne enda mer åpen enn tidligere, ettersom tre kandidater har vunnet hvert sitt valg. Huckabee vant i Iowa, mens McCain vant i New Hampshire.

Noen eksperter sier at prosessen kan bli enda åpnere dersom den tidligere senatoren og skuespilleren Fred Thompson vinner i South Carolina, der han nå leder på meningsmålingene, og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani tar Florida, der han har satset alt.

Deretter, 5. februar, kommer supertirsdagen når 23 delstater, blant dem USAs største som California og New York, avholder sine primærvalg.

Romney støttes av mange på høyresiden på grunn av vekten han legger på familie og motstanden hans mot homofile ekteskap. Han er også imot abort, for dødsstraff og mot våpenkontroll, alt sammen temaer som er viktige for de konservative.

Men han møtes likevel av utstrakt skepsis blant de kristenkonservative fordi han er mormoner. Mange kristne oppfatter mormonerne som en obskur sekt som ikke egentlig er kristne.

Bakgrunnstall

Valgdagsmålingene i Michigan viser at Romney fikk størst støtte blant republikanerne, mens McCain fikk en større andel av sine stemmer fra uavhengige velgere, som også hadde lov å delta i republikanernes valg.

For å bli nominert er det en fordel med sterk støtte i sitt eget parti, men McCains støtte blant uavhengige kan tyde på at han ville være mer valgbar i kamp mot en demokratisk kandidat ved presidentvalget til høsten.

McCain ventet ikke på resultatene i Michigan før han la i vei til South Carolina for å drive valgkampen videre. I sin tale til tilhengerne prøvde han å nedtone betydningen av Romneys seier og sa at målet nå er å vinne South Carolina.

Demokratene boikottet

På den demokratiske siden fikk Hillary Clinton 56 prosent av stemmene, men det valget har liten betydning siden Michigans delegater ikke blir godkjent på Demokratenes landsmøte etter at delstaten framskyndet valget i strid med partivedtektene.

Ingen av demokratene drev valgkamp i Michigan, men Clinton lot sitt navn bli stående på stemmeseddelen. Tilhengerne av Barack Obama og John Edwards krysset av på rubrikken for blanke stemmer, som fikk 39 prosent.