Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen diskuterte tirsdag statsbudsjettet i et lukket møte med partiets landsstyre. Halvorsen var svært knapp da hun fikk spørsmål om hva som ble sagt.-1 prosent til bistand er et veldig viktig mål for meg, men jeg vil ikke si noe som helst om hva som kommer i budsjettet, sier Halvorsen.

Men andre kilder bekrefter overfor Dagsavisen at målet blir nådd. De viser til at det ville være politisk umulig for de rødgrønne å gå til valg på 0,99 prosent av BNI til bistand.

Det er elleve år siden at målet om 1 prosent til bistand for første gang ble presentert av norske politikere, i Bondevik I-regjeringens Voksenåsen-erklæring fra 1997. Den kraftige veksten i Norges inntekter de siste årene, ikke minst som følge av oljemilliardene, har gjort det til et stort sprang å oppnå 1 prosent til bistand. På årets statsbudsjett økte regjeringen bistandsbudsjettet med 1,5 milliarder kroner til 0,98 prosent av BNI. For å nå 1 prosent vil økningen på budsjettet for neste år bli om lag 2,5 milliarder kroner, ifølge avisens kilder. (©NTB)