Tall fra Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) viser en markant økning i antall unge som har mottatt krisehjelp mot tvangsekteskap og æresrelatert vold, fra 86 i 2006 til 101 i fjor. Halvparten var jenter, skriver Aftenposten.Daglig leder Gerd Fleischer i SEIF forklarer økningen med at flere skjønner at de får hjelp, men også at barn av den første generasjonen innvandrere som kommer fra land hvor arrangerte ekteskap praktiseres, er kommet i gifteferdig alder.

Tall fra kompetanseteamet mot tvangsekteskap viser at 175 unge mennesker fikk hjelp til å flykte fra æresrelatert vold, tvangsekteskap, planer om tvangsekteskap, dumping i utlandet, ekstrem kontroll/frihetsberøvelse og frykt for tvangsekteskap i fjor.

Ifølge Terje Bjøranger, som har ledet kompetanseteamet, handler dette om familiebånd, kaste, økonomi, religion, migrasjonsforpliktelser ved at man hjelper et familiemedlem til Norge og familietradisjoner som søskenbarnekteskap.

— Når så mange har aksjer i ekteskapet, kommer familiens hensyn foran individets. Men denne modellen passer ikke for ungdom som er født og oppvokst i Norge. Uten arrangerte ekteskap ville det ikke vært tvangsekteskap. Tiden er overmoden for at innvandrermiljøer som praktiserer arrangerte ekteskap, revurderer tradisjonen og ser konsekvensene av den, sier Bjøranger. (©NTB)