— Her skal det tenkes nytt og lages nytt. Dette skal bli et verksted der elever, gründere og næringsliv skal få leke seg og lage prototyper på nye løsninger, sier Bjørge Reiersen, Hilde Tallaksen og Are Østmo som utgjør styret for den nye SKAP kreativ folkehøgskole i Mandal.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Har du hørt uttrykket makerspace? Eller kanskje det norske utrykket mange bruker; digitale skaperverksteder.

Dette er en global bevegelse der hensikten er å skape rom og sted for skaperglede. Mange kjenner til Vitensenteret i Arendal der unge mennesker møtes for å skape fysiske ting og å tenke nytt. Der bygger man nå et makerspace.

SKAP

Det er dette den nye folkehøgskolen i Mandal med sine 100 elever vil dyrke i det gamle hotellbassenget. Skolen har fått navnet SKAP kreativ folkehøgskole.

Skolen har tre linjer med navnene «Lag det» (design og teknologi), «Organiser det» (ledelse og entreprenørskap) og «Fortell det» (media og kommunikasjon).

Det er i grunnen ingen grenser for yrker som har nytte av kreativ kompetanse

— Dette blir en skole som blant annet vil være interessant for de som ønsker jobb innenfor teknologi og design. Men det er i grunnen ingen grenser for yrker som har nytte av kreativ kompetanse, sier Tallaksen.

For å vise hvor sentral skolen vil ligge, er dette et flyfoto av Mandal sentrum med Solborg-bygget ringet inn. Rett nedenfor er Mandalshallen og nede i høyre hjørne Buen kulturhus. Foto: Jarle R. Martinsen

Neste høst starter folkehøgskolen opp i det gamle hotellbygget Solborg midt i Mandal sentrum. For et år siden forsvant siste gjest ut dørene etter at First-kjeden trakk seg ut.

Overtar bygget

Siden har bygget i hovedsak vært brukt til skoleundervisning for innvandrere.

— Vi har avtale med eieren av bygget om å starte oppussing og noe ombygging fra juni av, forteller Østmo.

Bygget passer for en folkehøgskole. De kan nesten flytte rett inn. Det står 100 hotellrom klare for elevene med alle fasiliteter. Her er kjøkken, spisesal og en rekke undervisningslokaler.

- Bortsett fra at hotellbassenget skal bygges om, handler det bare om å pusse opp her og der, sier de tre.

Ti millioner kroner

Da statsbudsjettet kom, lå det inne 3,4 millioner kroner. Ikke mye å starte opp med, men Tallaksen forsikrer at dette innebærer en fast sum på ti millioner kroner i statsbudsjettene til «evig tid» fra 2017. Dessuten vil elevbetalingen utgjøre ti millioner kroner årlig.

Nå er jakten på rektor begynt - eller daglig leder som de heller liker å kalle vedkommende.

- Det skal bygges opp en helt ny organisasjon med alle de mulighetene det innebærer, sier Reiersen.

De ønsker å ansatte vedkommende så raskt som mulig fordi de vil ha at ham eller hun til å delta i ansettelsen av de opp mot 15 andre ansatte.

Sommerhotell

Tanken er for øvrig at bygget skal brukes som sommerhotell i de tre sommermånedene. Det vil gi et meget viktig bidrag til økonomien.

— Mange folkehøgskoler gjør dette for å spe på økonomien. Men for oss blir dette spesielt attraktivt å gjøre. Bygget ligger midt i sentrum, er et tidligere hotell og dette er en turistby på sommeren, sier de tre.