– Der ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne i Middelhavet, sier Carlotta Sami i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Så mange som 700 flyktninger fryktes omkommet etter at en overlesset fiskebåt på vei mot Europa kantret utenfor kysten av Libya i helgen.

– 700 døde mennesker på en dag er slikt som skjer i enkrigssone, Loris De Filippi i Leger Uten Grenser.

– Middelhavet er blitt en massegrav, og europeisk politikk har skylden, fortsetter Filippi.

Full alarm

Dersom tallet på omkomne fra søndagens ulykke bekreftes, vil nesten 1.600 mennesker ha mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa så langt i år.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener noe må gjøres umiddelbart for å bedre situasjonen for båtflyktninger som forsøker å krysse Middelhavet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Den siste hendelsen har fått EU til å innkalle til hastemøte.– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra Kommisjonen søndag.

– Vi trenger både umiddelbare tiltak for å forhindre framtidige tap av menneskeliv og en mer omfattende og bredere tilnærming til hele flyktningspørsmålet, heter det videre.

– Aldri mer

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Flere internasjonale organisasjoner retter sterk kritikk mot EU for ikke å ha etablert et tilstrekkelig omfattende program til å ta seg av flyktningstrømmen, etter at det italienske programmet Mare Nostrum ble avviklet i fjor.

– Å stoppe Mare Nostrum var en stor feil. Europeiske land må umiddelbart starte storskala redningsoperasjoner med proaktiv patruljering langs Libyas kyst, sier Filippi.

Flere alternativer

Regjeringen vurderer fortsatt hva Norge skal bidra med i arbeidet med å redde flyktninger i Middelhavet.

– Fra regjeringens side vurderer vi nå flere ulike løsninger. Vi støtter allerede den sivile grenseoperasjonen Triton med flere ressurser. Det kommer vi til å fortsette med, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Triton skjer i regi av EUs grensekontrollbyrå Frontex, hvor også Norge er med. Utenriksminister Børge Brende (H) erkjenner at det ikke er gjort nok for å håndtere flyktningstrømmen.

– Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel. Middelhavet må ikke bli en gravplass, sier Brende til NTB.

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.

– Varslet katastrofe

Generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, etterlyser en gransking av hvem som har ansvaret.

– Man må granske hvordan man kunne erstatte Mare Nostrum-operasjonen med en fullstendig utilstrekkelig Frontex-operasjon.

– Alle visste at det ville bli flere flyktninger og migranter på havet, men likevel trapper man ned redningstjenesten.

Han mener flyktningtragedien i Middelhavet var en varslet katastrofe.

– Nå dør det tusenvis i det havet nordmenn bruker som sitt feriehav. Handlingslammelsen er utilgivelig, sier Egeland.