— Jeg har gitt noen av mine pasienter for mye, innrømmer legen fra Sørlandet.

Det er i rollen som fastlege at den tidligere kommuneoverlegen har brutt tre paragrafer i helsepersonell-loven, viser vedtaket fra Statens helsetilsyn. Han er daglig leder og medeier av et legesenter, og assisterende kommuneoverlege.

Morfinbasert

Fylkeslegen i Vest-Agder grep først inn etter mistanke om at legen leverte ut for mye morfinbaserte, sterke smertestillende medisiner, og beroligende. 14 pasientjournaler og rekvireringsdata ble gjennomgått fra november 2011 til oktober 2012. Resultatene av de undersøkelsene var så alvorlige at saken ble sendt til Statens helsetilsyn.

Helsetilsynet sjekket hvor mye han delte ut av medisiner til 1400 pasienter og ble sittende igjen med mistanke til åtte pasienter som har vært til behandling hos ham. Skriftlig svarte legen med å avkreve Statens helsetilsyn begrunnelse for dette. Det nektet helsetilsynet og deretter tok det lang tid før journalene kom.

Uforsvarlig

De avdekket at fastlegen har drevet uforsvarlig foreskriving av vanedannende medisiner til seks av de åtte pasientene.

I følge tilsynsrapporten har pasienter fått så store doser over så lang tid at det har vært akutt helsefare. Særlig for pasienter med store alkoholproblemer.

Jeg har nok vært for snill med noen.

«Kombinasjonsen alkohol, benzodiazepiner og/eller opiater kan være farlig, da alle virker på sentralnervesystemet og i ytterste konsekvens gi respirasjonsstans (pusten stopper) og død,» skriver helsetilsynet.

Legen peker på at disse pasientene helsetilsynet har sjekket, har sammensatte og langvarige problemer.

For mye

— De blir det mye medisiner til, og noen har fått for mye, erkjenner han.

Han sier at han etter advarselen tok kontakt med helsetilsynet for å få råd og veiledning for å bli bedre. Det er ikke alt i kritikken som står i rapporten han er enig i, men har forsøkt å ta lærdom av det.

— Behandlingen framstår som pasientstyrt og planløs, skriver helsetilsynet.

— Jeg har nok vært for snill med noen, sier legen.

Helsetilsynet er også tydelig på at han burde meldt fra om at seks av pasientene burde fratas førerkortet. Både på grunn av lidelser de hadde, og på grunn av medisinene de gikk på. Dessuten skal fastlegen ha brutt loven ved å føre en journal så mangelfull at helsetilsynet har hatt store problemer med å se hvordan de enkelte pasientene er behandlet og fulgt opp. Og det står også lite om resultater av behandlingen.

Ni ganger dose

Ved langvarig bruk av beroligende medikamenter som Sobril, Vival og stesolider bør daglig dose ligge lavere enn det som kalles Definert Døgn Dose (DDD). Legen har gitt opp til ni ganger DDD. Helsetilsynet skriver at alvorlige bieffekter av langvarig bruk er hukommelsessvikt, overdosedødsfall, risikoatferd, pseudodemens, fall og delirium.

Statens helsetilsyn krevde i tillegg til advarselen, å få innsyn i pasientjournaler i ettertid, for å sjekke om han har blitt bedre på journalføring og medisinering.