— Ja, det er vel de to alternativene som er aktuelle nå. Enten satser jeg for fullt videre på fotballen, eller så gir jeg meg med satsingen. Det blir ikke noen mellomting. Dersom jeg satser på fotballen, skal jeg spille på elitenivå, og i eliteserien er det kun Start som er en aktuell klubb.

Det sier Kristofer Hæstad til Fædrelandsvennen over en skurret telefonlinje, en drøy time etter at TV2 sprakk nyheten om at han 1. juni er ferdig i Vålerenga, halvannet år før kontraktens utløp.

— Det er vemodig at karrieren i Vålerenga er over. Det var en tøff avgjørelse å ta, men totalpakken med min situasjon og klubbens økonomi gjorde at det var det riktige valget, sier 30-åringen.

Kjølig forhold til Rekdal

I fjor var han Vålerengas kaptein. I år har han ikke spilt ett minutt i serien.. Skader må ta noe av skylden, men det er ingen hemmelighet at forholdet mellom ham og trener Kjetil Rekdal har blitt kjøligere og kjøligere. Hæstad skal på det nærmeste ha blitt frosset ut som følge av sin høye lønn i klubben som sliter kraftig økonomisk. VIF er allerede 15 millioner bak budsjettet for 2014. — Har du blitt presset ut av klubben, Hæstad?

— Jeg har ikke noe problem med å akseptere at andre har spilt på midtbanen i stedet for meg, og jeg har ikke noe behov for å sutre eller være misfornøyd. Men det er feil å klandre oss spillere for å ha forhandlet fram gode kontrakter. Det er ikke vi som har tilbudt disse lønnsbetingelsene.

Rundt 2,5 mill. i årslønn

Hæstad gikk til Vålerenga etter Starts nedrykk i 2007 for ti millioner kroner. Da fikk han en årslønn på rundt fire millioner kroner. Fra 2011 har han, etter det Fædrelandsvennen kjenner til, hatt en årslønn på rundt 2,5 millioner kroner. Avtalen som nå er inngått, innebærer at Vålerenga skal utbetale en sum til Hæstad både i år og neste år.

— Jeg kunne vært kynisk og gått ut kontraktstiden, men da ville jeg fått det fryktelig tungt i halvannnet år, sier Doffen som nå vil bruke de neste ukene til å finne ut hva fremtiden skal bringe.

— Nå blir det først et familieråd. Vi må sammen finne ut hva vi vil, sier tobarnsfaren, som er ærlig på at han er i tvil.

— Jeg er veldig i tvil, og det kan være jeg at legger opp.

— Hvis det skulle bli aktuelt å fortsette karrieren, er det ikke en gambling av Start å hente deg?

Får avskjedskamp

— Jeg synes ikke det. Det er ikke tvil om at jeg har hatt en utfordrende skadesituasjon de siste årene, men jeg var i kanonform i januar etter en god treningsvinter. Så ble jeg satt litt tilbake med nye skader, men dersom jeg velger å satse, er det fordi jeg mener jeg kan bidra på et høyt nivå også fremover.

— Håper du Start kommer på banen nå?

— Hehe, det jeg kan si er at dersom de tar kontakt, så vil jeg selvsagt høre på dem.

Hæstad får sin avskjed i cupkampen mot Lyn 4. juni. Deretter venter eksamen og sommerferie i Kristiansand, før Doffen skal avgjøre hvorvidt karrieren skal fortsette eller avsluttes.

Start: - Vi har ikke diskutert Doffen

Start-sjef Even Øgrey Brandsdal vil ikke svare på om det er aktuelt å ta kontakt med Kristofer Hæstad.

— Doffen er en profil på Sørlandet som har gitt meg mange gode opplevelser, men foreløpig har vi ikke diskutert om det kan være aktuelt å gå i dialog med ham, sier Starts administrerende direktør, Even Øgrey Brandsdal.

— Hæstad har mange kvaliteter, men spørsmålet er om det er de kvalitetene vi ser etter. Dessuten vil det alltid være snakk om økonomi, sier Brandsdal, vel vitende om at Kristofer Hæstad i Vålerenga har hatt over to millioner kroner i årslønn.

Brandsdal legger imidlertid ikke skjul på at det kan bli endringer i Starts spillerstall når overgangsvinduet åpner 15. juli.

— Det kan absolutt skje noe, både ved at spillere forsvinner ut og at spillere kommer inn.