— Plata er inspirert av norsk folkemusikk og amerikansk vestkystmusikk, forteller Geir Kongsgård om "Sylvartune", den nye plata til Tenderleaves.

Den ble spilt inn fem intense dager i oktober i fjor. Ferden dro til Rysstad i Valle, og sølvsmia og folkemusikkmuseumet til H. T. Bjørgum.

— Innspillingsstudioet ligger rett ved elva, og du hører en konstant sus av fossefall. Det er en nydelig plass, sier Even Øygarden.

Norsk sang

"Sylvartune" ble spilt inn live, og duoen har hatt et produktivt samspill med resten av bandet mens plata ble spilt inn. Resultatet er en nerve gjennom hele plata som de liker veldig godt.

Even Øygarden (t.v) og Geir Kongsgård (t.h) er inspirert av norsk folkemusikk og amerikansk vestkystmusikk på sin nye plate, "Sylvartune". Plata er produsert av Morten Martens, og bildet er tatt hans studio, The Lodge, på Odderøya. Foto: Kjetil Samuelsen

Men det er en overraskelse på Tenderleaves sin fjerde plate: For første gang har de spilt inn en sang på norsk. "Lerka" er det siste lydsporet på plata. Den ble liggende i ti år før den passet inn på en plate:— Jeg hadde et brudd med en kjæreste for flere år siden, og da skrev jeg den, forteller Even Øygarden om låta.

— Hvorfor heter den "Lerka"?

— Det er litt internt, og gir nok bare betydning for meg. Jeg er ikke så glad i å forklare meningen med tekstene, svarer han på sin stillferdige måte.

Jobber med femte plate

Det er litt rart å snakke om "Sylvartune". Låtene har de nesten ikke spilt siden innspillingen, for de er allerede i gang med plate nummer fem. Det er der tankene ligger nå. Og låtene på denne plata er ganske forskjellige fra folkrocksounden på "Sylvartune".

— Det er noen mørke greier, sier Even Øygarden.

— Det blir litt mer nedstemt, litt mer Nick Caves "Murder Ballads". På "Sylvartune" gikk skriving og innspilling veldig raskt. Nå skal vi jobbe mer intenst med låtene over tid, utdyper Kongsgård.

Dette er de kjent for: Tenderleaves binder seg ikke fast til en bestemt sound, og søker alltid å utvikle låtskrivingprosessen.

— Vi har flere musikalske forbilder som operer innen veldig mange sjangere. Har vi gjort en ting, vil vi gjerne gjøre noe helt nytt neste gang, forklarer Even Øygarden.

15 år sammen

Tenderleaves har nå samarbeidet i 15 år. Det begynte da de begge var i begynnelsen av 20-årene, men så kom familielivet som førte til en midlertidig pause for musikken. Siden den første plateutgivelsen i 2010 har det vært hektisk. Fire plater på fire år. Anmelderne skryter dem opp i skyene. Men hvorfor er ikke Tenderleaves mer kjent?

— Det er så mye fokus på gjennombrudd og kommersiell musikk. Vi tenker ikke slik. Ambisjonen er at vi kan leve av musikken, uten å måtte jobbe ved siden av, mener Even Øygarden.

— Ja, det er det å skape noe som er drivkraften. Trenger vi ikke en hype, så er det det beste, sier Geir Kongsgård seg enig.

Tenderleaves vil heller spre musikken sin ved å spille konserter. Det er det de skal gjøre resten året: spille konserter, og skrive ferdig materiale til den femte plata.

15. mars er det duket for releasekonsert med låter fra "Sylvartune" på Håndverkeren i Kristiansand.