Ingen av de 1.400 mennene hadde gitt samtykke til at det ble tappet to ekstra blodprøveglass i forbindelse med behandlingen på sykehuset, men forskningsleder Stein Kvaløy ved OUS sier de fleste av dem hadde samtykket til å delta i en forskningsstudie, skriver VG.

— Men de var ikke forespurt eksplisitt om å gi mer blod enn det som var nødvendig for behandlingen de fikk, sier Kvaløy til avisen.

Praksisen ble første gang avdekket i en intern rapport i mai 2013. Siden da har sykehuset ryddet opp i samarbeid med den regionale forskningsetiske komiteen (REK) og den nasjonale forskningsetiske komiteen (NEM).

Pasientene trodde de bare tok en vanlig blodprøve som del i kreftbehandlingen. Kvaløy sier sykehuset har tatt, og fortsatt tar, saken svært alvorlig. Han bekrefter at det rutinemessig ble tatt blodprøver fra 1.399 pasienter på bakgrunn av et samtykke som ikke ga lov til å ta ekstra blodprøver til forskning.

All forskning basert på disse pasientene er lagt på is i påvente av at sykehuset har fått ryddet opp. I desember i fjor ble pasientene kontaktet og bedt om unnskyldning. De ble også bedt om å signere et nytt og korrekt samtykke med tillatelse til å bruke blodprøvene til forskning. 95 prosent har sagt ja, noe som gleder OUS. (©NTB)