— Vi har kommet til kort på noen områder. Framgangen har ikke nådd alle, og for mange har blitt etterlatt. Krig og konflikter har tvunget nesten seks millioner ut av hjemmene sine, samtidig som klimaforandringene påvirker de aller fattigste mest, sa Ban Ki-moon på pressekonferansen for den siste framdriftsrapporten om arbeidet med tusenårsmålene mandag.

Generalsekretæren i FN var likevel tydelig på at arbeidet har reddet millioner av liv og forbedret levekårene for enda flere millioner mennesker.

— Vår innsats viser at det fungerer å sette seg mål, sa han, sittende ved siden av Norges statsminister Erna Solberg (H) og Rwandas president Paul Kagame.

På videolink fra New York kommenterte økonomiprofessor Jeffrey Sachs hva han mener er den største utfordringen i årene framover.

— Vi har en fullstendig katastrofe foran oss, i tillegg til de vanlige utfordringene. Nå har vi en miljøkatastrofe foran oss. Vil vi bry oss om å løse problemene? Lærdommen fra tusenårsmålene er krystallklar: Når vi prøvde, lyktes vi. Når vi ikke prøvde, feilet vi. Det handler om hvor vi retter fokuset vårt, sa Sachs, som er én av verdens ledende eksperter på økonomisk utvikling og kampen mot fattigdom (©NTB)