— Jeg kan ikke huske at jeg har vært redd når jeg har spilt fotball, sier William til Fædrelandsvennen.

Barn med hjertefeil har i mange år fått beskjed fra omgivelsene om å begrense seg med tanke på fysisk aktivitet. Nå viser en ny landsomfattende studie at denne frykten er ubegrunnet, og at hjertebarn trygt kan delta på lik linje med andre barn.

William Førde. Foto: Håvard Karlsen

Det er gode nyheter for William, som til daglig går på Vennesla ungdomsskole og står i mål for Vindbjarts G13-lag i fotball. 13-åringen ble født med Fallots tetrade, som er en kombinasjon av fire forskjellige hjertefeil. De første leveårene var han mye inn og ut av sykehuset.

— Nå har det roet seg, og vi er bare på jevnlige kontroller. Målet har vært å leve et så normalt liv som mulig, sier mamma Anne Sofie.

- Han er en tøffing

— Han er i superform. I alle undersøkelsene har det vært oppover hele tiden, skyter pappa Erlend inn.

William har aldri blitt holdt igjen av verken fotballen eller på skolen. De har hele veien blitt behandlet likt som de andre barna.

– Det er helt umulig å se at William Førde har en hjertefeil, sier Kari Ann Gjengaar (t.v.), som er kontaktlæreren til William (i midten) på Vennesla ungdomsskole. Til høyre står Dag Stian Tallaksen, som også er lærer og Williams trener på G13-laget til Vindbjart. Foto: Håvard Karlsen

— Har dere bekymret dere over ham?

— Siden vi ikke fått noen begrensninger på ham, så har vi stolt på at det er riktig. Barn er også flinke til å regulere belastningen selv, og de setter seg ned om de er slitne, sier Anne Sofie.

Dag Stian Tallaksen er trener for William på Vindbjart. Han skryter av sin staute sisteskanse.

— Det å være keeper, er ikke den minst utsatte posisjonen på banen. Disse guttene begynner å bli store og skyter ganske hardt. Han får seg noen smeller, men William er en tøffing, jeg vil si det, sier han.

- Unødig frykt

Overlege Jarle Jortveit ved hjerteseksjonen i Arendal er en av forskerne bak studien som har undersøkt forekomsten av plutselig død, og død relatert til fysisk aktivitet hos barn i Norge med medfødt hjertefeil.

— Mange har vært redde for å la barn med hjertefeil være i idrettsaktiviteter. Barna kan ha blitt overbeskyttet, og noen har fått beskjed om at de ikke kan delta. Internasjonale retningslinjer har lagt store begrensninger for barn med hjertefeil i forhold til fysisk aktivitet, sier Jortveit, og legger til at dette aldri har vært vitenskapelig dokumentert.

— Dette har vært synsing. Dødsfall forekommer og har fått mye oppmerksomhet, men dette har skapt en unødig frykt og en engstelse, sier han.

Ingen begrensninger

I den unike studien ble samtlige 943 871 barn i Norge født i perioden fra 1994 til 2009 inkludert. Av disse hadde 11 272 medfødt hjertefeil.

— Forekomsten av plutselig død i gruppen hjertesyke barn, var på 0,2 prosent, og ingen døde i forbindelse med fysisk aktivitet, sier Jortveit.

Overlege Jarle Jortveit er klar på at gevinsten av fysisk aktivitet er mye større enn risikoen, også for barn med hjertefeil. Foto: Håvard Karlsen

Det er med andre ord ingen grunn til å legge restriksjoner på barn med hjertefeil.

— Fordelene med fysisk aktivitet er mange, ikke minst sosialt. Hvis du ikke får være med, blir du ekskludert. Det at hjertesyke barn ikke får lov til å delta i treningsaktiviteter kan være stigmatiserende, sier Jortveit.

— Hva håper du denne studien fører til?

— At vi får hjertesyke barn ut på fotballbanen, inn i gymsalene, og i aktivitet, og at det ikke blir lagt begrensninger for dem, sier Jortveit.