59 år gamle Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, startet rettsdagen med å rulle ut en egenskrevet plakat foran fotografene, da han ankom Oslo tingrett som tiltalt i nok en trusselrettssak mandag.

«54 ganger har jeg møtt i deres rettssaler, 35 ganger har jeg blitt tiltalt, 13 år uten rettigheter, 1.250 dager i fengsel for trusler. Skammelig (fulgt av et smilefjes) og Hvor er mine menneskerettigheter», hadde Krekar skrevet på plakaten.

Under sin forklaring senere på dagen, utdypet mullaen hvordan han oppfattet de mange rettsprosessene mot han.

– Hver gang når jeg kommer inn i retten, har politikere og etterretning fabrikkert saker om meg. Vi kommer alle inn her, jeg, advokaten min, aktoratet, men det er bare et teater, en scene for det som ligger bak, uttalte Krekar.

Lovet gave

– Det er ikke først gang han viser fram en slik plakat. Han har full kontroll på hvor mange dager han har sittet i fengsel og hvor mange ganger han har vært i retten. Så håper jeg at jeg er i stand til å ivareta hans menneskerettigheter på en god måte innenfor de rammene en norsk rettsstat gir, uttalte Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, til NTB i den første pausen i rettssaken.

Krekar er tiltalt for uttalelser han kom med under et NRK-intervju i februar i år. Uttalelsene falt bare en drøy måned etter at han hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

I intervjuet, som ble sendt 25. februar, kom han med uttaleleser mot en av de tre kurderne, som politiet mener må oppfattes som trusler under særdeles skjerpende omstendigheter og for offentlig oppfordring til en straffbar handling.

Under intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen til kurderen, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

– Må dø

Ifølge tiltalen er det straffeskjerpende at Krekar har uttalt det samme over lengre tid og ved flere anledninger. I tiltalen vises det blant annet til et intervju med den kurdiske TV-stasjonen NRT 12. februar, hvor Krekar også uttalte at den navngitte kurderen og andre «frafalne» må dø.

Meling sier det blir opp til retten å avgjøre om uttalelsene faktisk kan regnes som trusler.

– Han gjentar opplysningene fordi han blir spurt om hva islam og sharia, etter hans forståelse, sier om enkelte handlinger, som å brenne Koranen. Da bør det ikke overraske noen at han ikke har endret oppfatning og at islam i den forstand ikke har endret seg om Krekar har vært i fengsel, sier Meling.

Nekter straffskyld

Intervjuet med NRKs journalist Anders Magnus ble avspilt av i retten mandag. Statsadvokat Torunn Gran leste også opp utdrag fra det timelange intervjuet med NRT.

Retten fikk blant annet høre at Krekar mente kurderen ikke burde være redd for ham, men for hele den muslimske verden etter det han hadde gjort (brent Koranen, red.anm.), og at han gledet seg over terrorangrepet mot satireavisen Charlie Hebdo i Paris.

Det er satt av fem dager til rettssaken.