Kravet fra Statens helsetilsyn er at ingen anrop til landets Akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK) skal være ubesvart etter 20 sekunder og at 90 prosent av henvendelsene skal besvares innen 10 sekunder. I fjor klarte ingen av landets helseregioner å oppfylle dette kravet.

Totalt sett klarte 72,8 prosent av AMK-sentralene å svare innen 10 sekunder, mens 25,7 prosent svarte innen 20 sekunder. Helse Midt-Norge hadde best responstid, der ble 84,2 prosent av nødanropene besvart i løpet av 10 sekunder, mens Helse Nord bare klarte å besvare 59,4 prosent innen tidsfristen.

Når det gjelder utrykningstiden for ambulanser, har Stortinget satt som mål at det i 90 prosent av akuttilfellene skal være en ambulanse på plass innen 12 minutter i tettbygde strøk og innen 25 minutter i mer grisgrendte strøk.

Helsedirektoratets tall for 2013 viser at ingen av helseregionene klarte denne målsettingen heller. Faktisk er det svært langt igjen før en slik målsetting er i nærheten av å kunne nås.

Total sett lå responstiden i tettbygde strøk på 18,7 minutter for 90 prosent av ambulansene i fjor, mens tiden i ikke-tettbygde strøk var 31,1 minutter, altså langt unna målene på henholdsvis 12 og 25 minutter. (©NTB)