— Vi merker at utleierne stiller andre krav til priser enn det de har gjort tidligere, sier helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Wenche P. Delhi.

Markedsmekanismene slår inn

Helse- og sosialdirektøren sier kommunen helst vil bruke så mye resurser som mulig på tjenester til asylsøkere. I saken som skal behandles av formannskapet neste uke står det blant annet:

«På grunn av UDI sin etterspørsel etter akutte plasser, merker kommunen at huseiere nå forventer mye høyere leiepriser enn normalt.»

Helse - og sosialdirektør i Kristiansand, Wench P. Dehli.

— Man kan tenke at utleierne utnytter situasjonen når det kommer mange asylsøkere og boligbehovet er stort. Markedskmekanismene om tilbud og etterspørsel slår inn med en gang. Vi merker det begynner å skru seg til nå. Jeg synes det er uheldig at når vi trenger boliger som mest, blir det en prisutvikling som gjør at det blir kostbart, sier Delhi.- Hva tenker du om at prisene stiger samtidig som svært mange signaliserer at de ønsker å ta del i flyktningedugnaden?

— Det er uheldig dersom denne situasjonen vi står i, utnyttes økonomisk. Jeg vil ikke uttale meg sterkere enn det, sier Delhi.

3000 akuttplasser

UDI-direktør Frode Forfang sa mandag kveld at det kan bli aktuelt å bosette så mange som 3000 asylsøkere i akuttmottak rundt de største byene i landet.

I Kristiansand er det etablert 88 akuttplasser på Budget Hotell i regi av en privat leverandør. I tillegg er det planer om å etablere rundt 500 akuttplasser på Quality Hotel Sørlandsparken med privat leverandør.

Forrige uke ble 88 asylsøkere plassert i Kristiansand sentrum og 165 på Åros Feriesenter i Søgne. Her fra Budget Hotel i Kristiansand sentrum som skal huse 88 flyktninger. Foto: Roald Ankersen

— Det har til nå ikke vært politisk interesse for å tilby akuttmottak i kommunal regi. Den store mengden asylsøkere som kommer til landet og signaler fra UDI tyder på at vi bør se på dette på nytt, sier rådmann i Kristiansand, Tor Sommerseth.

Større mottak

I saken som er oversendt fra administrasjonen, åpnes det for å opprette et større akuttmottak. Hittil har Kristiansand kommune i stor grad plassert asylsøkere og flyktninger i private boliger rundt i kommunen.

— Det som er saken når det gjelder akutte mottaksplasser, er at beboerne er der for kortere tid. Større enheter er mest realistisk og praktisk når det skal gå fort og det er mange som kommer. Det er litt mindre krevende å organisere helsetjenester, overnating og mat når de er samlet, sier Delhi.

Flere plasser

Kommunen har allerede oversendt forslag til Fylkesmannen og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap hvor man viser til hvilke bygninger som kan være aktuelle for et akuttmottak.

— Jeg vil ikke gå inn på detaljer om dette nå, men det kan være gamle internater, hoteller med ledig kapasitet og i det hele tatt store bygg med boenheter og tilgang på kjøkken og sanitæranlegg, sier Dehli.

Kristiansand har ansvar for tannhelsetjeneste og akutt helsehjelp som vertskommune for private etablerte asylmottak.

— Blir det billigere for kommunen dersom dere også overtar ansvaret for innkvarteringen?

— Vi mener vi kan drive dette samfunnsøkonomisk lønnsomt. Det viktigste er at vi får en bedre oversikt over situasjonen og klarer å håndtere det mer helhetlig hvis vi får tilslag på akuttplassene, sier Dehli.