— De har vært kjempeflinke, forteller regissør Even Hafnor til Fædrelandsvennen.

Tematikken er universell, men small talken på Sørlandet er nok litt annerledes, kanskje litt mer traust og litt saktere. Lørdag er det premiere på kortfilmen «Small talk», der Hafnor står for manus og har regissert filmen sammen med Lisa Brooke Hansen.

Handlingen er satt til Kristiansand og handler om en familie som ikke er så flinke til å snakke om ubehagelige ting. Det ender bare opp i small talk. I filmen treffer vi familien i fem ulike familieselskap. Flere av skuespillerne er også i familie med hverandre på ordentlig.

Regissør Even Hafnor (t.v.) forklarer her skuespillerne Espen Nicolai Gundersen (nærmest) og Harry Halvorsen hva han ønsker de skal gjøre. Bak sees Hafnors kjæreste og medregissør Lisa Brooke Hansen. Bildet ble tatt i forbindele med innspillingen i oktober. Foto: Tore André Baardsen

— Det var en litt spesiell casting. Vi trengte 16 stykker, og vi ville at alle skulle være fra Kristiansand, og helst at så mange som mulig var i familie på ordentlig. Til slutt fikk vi ordnet det. Alle er amatører, og ingen av dem har gjort noe slikt før. Jeg er veldig stolt av dem, forteller Hafnor.

- Hvordan har det vært å jobbe med amatørfamiliene?

- Det var en veldig annerledes måte å jobbe på. Vi brukte ikke skrevne replikker, men skapte et kunstig familieselskap, og gav dem noen instrukser. Stort sett måtte de improvisere i situasjonene vi skapte for dem, forteller Hafnor.

- Spennende

En av amatørene er Even Hafnors far, Vidar Hafnor. Han og kona Hilde spilte mann og kone i filmen:

«Small talk» er en komedie som handler om en families klønete forsøk på å snakke om noe vanskelig. - Det var gøy å være med, sier han.

- Og hvordan gikk det med improvisasjonene?

— Det satt ikke med en gang, så vi måtte gjøre flere opptak, men det var spennende.

Nå som kortfilmen er ferdig, er Even Hafnor fornøyd med resultatet, men veldig spent på mottakelsen fra publikum. Lørdag er det premiere på Aladdin i Kristiansand, og neste uke er «Small talk» åpningsfilmen under Kortfilmfestivalen.

- Komiske familieselskaper

- Hvorfor skrev du dette manuset?

— Det er en tematikk som jeg synes er veldig interessant. Jeg oppfatter det som en tendens at ubehagelige ting blir kostet under teppet. Som filmskaper liker jeg å se humoren i alvorlige og vanskelige ting.

- «Small talk» er en komedie som handler om en families klønete forsøk på å snakke om noe vanskelig. Karakterene er velmenende mennesker, men de får ikke til å snakke sammen på en god måte. Jeg prøver å vise hvor komiske norske familieselskaper kan virke, sett utenifra.

— Er dette et portrett av sørlendinger, eller er det mer universelt? - Både og. Tematikken er universell, men small talken på Sørlandet er nok litt annerledes, kanskje litt mer traust og litt saktere.

«Small talk» har fått over 400.000 kroner i støtte, der Sørnorsk Filmsenter står for 225.000, Cultiva Ekspress for 30.000 og Fond for lyd og bilde 150.000 kroner. Filmen ble ikke fullfinansiert.

— Det betyr at jeg og produsenten ikke kunne ta ut lønn, men det har ikke påvirket det kunstneriske arbeidet med filmen, sier Even Hafnor.