Klima— og miljøminister Tine Sundtoft (H) har foreslått global klimanøytralitet innen 2050 som langsiktig mål i den nye klimaavtalen som skal vedtas i Paris i desember. Tidligere ble forslaget omtalt som netto nullutslipp.

Dette vil si at alle utslipp av klimagasser veies opp av tiltak som fjerner en tilsvarende mengde klimagasser fra atmosfæren. Dette kan gjøres med skogplanting eller fangst og lagring av CO2. En ny rapport utarbeidet for Naturvernforbundet, Regnskogsfondet og organisasjonen FERN advarer imidlertid om at målet kan få store negative konsekvenser både for miljøet og folks rettigheter.

— Intensjonen om klimanøytralitet er bra. Det er viktig å snakke om null utslipp slik at verden begynner å innstille seg på at vi helt skal slutte å slippe ut klimagasser, sier Bård Lahn, seniorrådgiver på området internasjonal klimapolitikk i Regnskogfondet.

Men han er kritisk til klimanøytralitet som baserer seg på utvikling av storskala bioenergiproduksjon med CO2-fangst og lagring i et omfang som krever enorme skogplantasjer. (©NTB)