- Sterke anklager mot Norge i Sør-Sudan-rapport

Addis Abeba (NTB-Reuters): En kommisjon nedsatt av Den afrikanske union (AU), anklager Norge for å være delvis ansvarlig for uroen som kastet Sør-Sudan ut i borgerkrig, ifølge et rapportutkast som er lekket til Reuters.

Ved å støtte fredsavtalen fra 2005 som drev fram «en uansvarlig politisk klasse», skapte troikaen USA, Storbritannia og Norge «en væpnet makt som ikke ble utfordret politisk», heter det i utkastet som nyhetsbyrået Reuters har lest.

Både Norge, USA og Storbritannia har krevd at rapporten fra Den afrikanske unions granskingskommisjon blir offentliggjort. Kommisjonen fikk i fjor i oppgave å granske forbrytelser begått under borgerkrigen.

En maktkamp mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar utløste en blodig strid for drøyt 14 måneder siden. Krigen har kostet minst 10.000 menneskeliv og sendt 1,5 millioner mennesker på flukt. En rekke avtaler om våpenhvile er inngått — og brutt.

— Det er ikke naturlig å kommentere innholdet i utkastet til en rapport som ikke er offentliggjort. Påstandene som nå fremmes i mediene, handler om forhold som ligger over ti år tilbake i tid og er knyttet til en fredsavtale som hadde bred afrikansk støtte, sier UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i en kommentar til NTB.

Granskingskommisjonen tar videre til orde for at både Salva Kiir og Machar må utestenges fra en overgangsregjering i Sør-Sudan, ifølge Reuters. (©NTB)