Vi ba tre kjente kokker om å dele sin beste 17. mai-kake med oss. Her er tre fantastiske oppskrifter som blir en sikker vinner på nasjonaldagen.

Andreas Viestads pavlova med jordbær

Andreas Viestad er matjournalist i Magasinet, internasjonalt kjent matformidler og initiativtaker og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo.

Viestads anbefaling er en pavlova som går rett hjem hos både voksne og barn, hentet fra hans kokebok Ekte mat .

— Pavlova er en kake som alle liker. Den er også såpass enkel at det er lett å leke den fram sammen. Jeg lager selve marengsen på forhånd, og så lager jeg den ferdig sammen med barna, sier Viestad.

Bunn:

  • 3 eggehviter

  • 1/4 ts salt

  • 2 dl melis

  • 1 ss maisenna

  • 1 ts lys eddik

Forvarm ovnen til 150 grader.

Vask bollen på miksmasteren din godt med såpe, skyll godt, tørk deretter av med kjøkkenhåndkle dyppet i eddik. Dette er for å fjerne alle fettrester – de vil hindre eggehvitene i å bli luftige.

Pisk eggehvitene sammen med salt til de blir helt stive. Tilsett 3 spiseskjeer kaldt vann og pisk videre til du igjen har en maksimalt luftig blanding. Bland melis og maisenna og tilsett dette til eggehviten, litt av gangen, mens du stadig pisker. Tilsett eddik til slutt og pisk til du har en jevn, skinnende blanding.

Bre denne marengsblandingen utover et stekebrett med bakepapir, eller bunnen av en springform. Det er fint om den er noe tjukkere ytterst enn i midten, der fyllet skal være. Bak marengsen i ovnen i 35–40 minutter til du har en stiv og sprø overflate, mens midten fortsatt er myk og luftig, nesten som en marshmallow. La stå og kjølne i en times tid før du har på fyllet.

Fyll:

  • 1 dl kremfløte

  • 500 gram jordbær delt i fire

  • 2 ss balsamico

  • 1/2 dl sukker

  • 1 ts revet sitronskall

Pisk krem og sett den kjølig. Hvis du skal servere kaken ute, kan det være lurt å løse opp 1 teskje gelatinpulver i litt vann og blande dette i kremen – da holder den formen bedre.

Bland balsamico og sukker med et par spiseskjeer vann og varm opp til sukkeret har smeltet. Ta av varmen og tilsett halvparten av jordbærene. Bland godt. Når blandingen er avkjølt, tilsett resten av jordbærene, samt sitronskallet.

Når marengsen har kjølnet til romtemperatur og du er klar til å servere, bre over pisket krem, fyll deretter på med jordbærfyllet.

Har du barn med matallergier? Her er sju kaker som passer for alle.

Tina Nordströms marengsrullekake med kakekrem og mojitobær

Svenske Tina Nordström er kjent for sin entusiastiske matglede som tv-kokk for en rekke populære matprogrammer.

Den svenske tv-kokken Tina Nordström elsker rullekake. Hennes marengsrullekake må være selve smaken av en fin maifest. Foto: Charlie Drevstam

Hun anbefaler en marengsrullekake med kakekrem og mojitobær, hentet fra boken Tina – Slik lager du min aller beste mat .— Dette er min absolutte favoritt, den har alt man ønsker seg. En forsmak på sommeren med marengs, krem og bær, sier den svenske tv-kokken.

Og selv om oppskriften er lang, er det ingen grunn til panikk, forklarer hun.

— Les oppskriften ordentlig, den er lang men ikke vanskelig. Lag bunnen dagen før, og blir det rester kaster du bare herligheten inn i fryseren. Godt det også!

Marengsbunn:

  • 6 eggehviter

  • 3 dl sukker

  • 2 dl puffet ris

  • smeltet smør til pensling

  • 2 dl kokosmasse

Kakekrem:

  • 10 eggeplommer

  • 5 ss maisenna maisstivelse

  • 5 dl melk

  • 5 dl kaffefløte

  • 1 ¼ dl sukker

  • 1 bunt fersk mynte

Mojito bær:

  • 2 liter jordbær, renset og delt i to

  • 1 kurv bringebær (ca. 125 g)

  • 1 kurv bjørnebær (ca. 125 g)

  • 1 kurv rips (ca. 100 g)

  • revet skall og saften av 1 lime

  • mørk rom etter smak

  • 1 bunt fersk mynte

Slik gjør du:

1. Varm ovnen til 130 °C.

2. Visp eggehviter og sukker til luftig marengs. Vend inn puffet ris.

3. Legg smurt bakepapir i bunnen av en langpanne. Fordel marengsen på bakepapiret og strø over rikelig med kokosmasse. Stek i ovnen i cirka 45 minutter.

4. Ta ut kaken og snu den opp ned på et nytt bakepapir.

5. Bland bærene i en skål med limesaft og rom, hakket mynte og revet limeskall. La marinere i 10–15 minutter.

6. Rør sammen eggeplommer, maisenna og 1 dl melk i en bolle. Kok opp resten av melken med kaffefløten, sukkeret og mynten. Hell den varme myntelaken over eggeblandingen og rør sammen med en visp.

7. Kok kremen forsiktig opp i en kasserolle under konstant visping til den tykner og er jevn. Ta kasserollen av varmen. Hell kremen i en ny bolle og kjøl den ned i kaldt vann med isbiter eller i kjøleskapet. Tilsett eventuelt litt vispet fløte ved servering om du ønsker en luftigere krem.

8. Smør et tykt lag krem på den myke marengsbunnen. Strø over mojitobærene. Rull marengsen forsiktig sammen til en rull og pynt med flere bær og mynteblader.

Iren Sandholts bløtkake med gelélokk og vaniljekrem

Iren Sandholt jobber til daglig i helsevesenet, men har i mange år vært en flittig hobbybaker. Nylig gikk hun helt til topps som vinner av årets utgave av tv-programmet Hele Norge baker på TV3.

Iren Sandholt anbefaler en tradisjonsrik bløtkake med jordbær og gelelokk til 17. mai. En sikker vinner blant barn og voksne. Foto: Rune Bendiksen

Hun har valgt en tradisjonsrik bløtkake med jordbær og gelelokk til 17. mai. Oppskriften er hentet fra hennes bakebok Kaker med tradisjon .— Dette er en kake som både ser flott ut og smaker godt. Jeg lager den ofte med banan, jordbær og vaniljekrem inni, det er smaker som både barn og voksne liker. I tillegg kan du bake den ferdig dagen før, og det er jo ganske praktisk til 17. mai, sier Sandholt.

Baking er en morsom aktivitet hele familien kan gjøre sammen. Prøv for eksempel å la barna lage kanelboller!

Sukkerbrød:

  • 4 egg

  • 125 g sukker

  • 1 ts bakepulver

  • 125 g hvetemel

Sett ovnen på 160 °C. Pisk tykk eggedosis av egg og sukker. Bland bakepulveret med hvetemelet og sikt det i eggedosisen. Vend det forsiktig inn med en slikkepott. Hell røren i en smurt springform 24 cm. Stekes på nederste rille i ovnen i 35 minutter. Prøv med en tynn pinne om kaken er ferdig stekt. Pinnen skal være tørr når du tar den ut av kaken. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem:

  • 1 vaniljestang

  • 4 eggeplommer

  • 2 ss maisenna

  • 2 1/2 dl matfløte

  • 100 g sukker

  • 3 dl kremfløte

  • jordbærsyltetøy

  • bananer i skiver

  • 1 pakke jordbærgelé

  • 2 1/2 dl kokende vann

  • 4 dl kremfløte

  • friske jordbær

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha begge deler i en tykkbunnet kjele sammen med eggeplommer, sukker, matfløte og maisenna. Kok opp under god omrøring, og la det koke i ett minutt under kraftig røring. Avkjøl og fjern vaniljestangen.

Pisk kremfløten til krem og bland den inn i vaniljekremen. Rør ut geleen i det kokende vannet og sett til avkjøling. Del kaken i tre lag. Legg kaken på et fat og sett ringen på formen rundt. Smør jordbærsyltetøy på bunnen og legg bananskiver oppå syltetøyet. Dekk det med vaniljekrem. Legg på den andre bunnen og ha på syltetøy, banan og krem på den også. Legg den siste bunnen på toppen. Pisk kremfløten stiv, og bruk litt av den til å dekke toppen på kaken. Sett resten kaldt.

Legg halve jordbær i et dekorativt mønster på toppen av kaken og hell forsiktig den avkjølte geleen på toppen. Geleen bør være akkurat så den begynner å tykne. Sett kaken kaldt til geleen er stiv. Fjern forsiktig formen og stryk et tynt lag pisket krem rundt kanten. Ha resten av kremen i en sprøytepose og sprøyt rundt kanten på kaken.

Tips: Lag gjerne ferdig kaken dagen før, men vent med den siste pyntingen til rett før servering. Du kan også bruke ferdig vaniljekrem.

Les også:

Lag kokosboller til den store festen!

Lekene som redder barnefesten

Åtte fine fletter til småjentene på den store dagen

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no