I slutten av april ble det kjent at forskerne Lars Gule og Øystein Sørensen har takket ja til en invitasjon fra Breivik, som har skrevet brev til flere forskere og journalister fordi han ønsker å bli forsket på.

Sørensen har blant annet nasjonalisme og nasjonalsosialisme som to av sine faglige kompetanseområder. Gule har i flere år forsket på islam og høyreekstreme.

Sørensen sier til Romerikes Blad mandag at han regner med at det blir ubehagelig å sitte ansikt til ansikt med en massemorder, men at han drives av trangen til å få vite og forstå mer. Han er imidlertid ikke sikker på om det blir noe mer enn et forsøk.

— Innerst inne tror jeg ikke det er mulig å få noe nytt og fornuftig ut av ham, at det er noe mer å forske på. Men jeg må jo prøve, sier Sørensen.

Han sier at de avviser alle krav fra Breivik om ikke å bli karakterisert som morder, rasist og så videre. I stedet må Breivik godta forskernes premisser: At han ikke kan trekke seg fra intervjuene, og at han ikke vil ha noen råderett over opptakene og hvordan de blir analysert og brukt av Sørensen og andre forskere. (©NTB)