Saken er et resultat av at påtalemyndigheten slo sammen to saker i anken, og dommen falt i Borgarting lagmannsrett mandag.

— Det er gledelig at en enstemmig lagmannsrett finner at han er godt innenfor ytringsfriheten, og at vi har en rettsstat som tillater upopulære ytringer og forherligelser, forteller Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Tiltalepunktet om terroroppfordring dreide seg blant annet om forherligelse av blant annet angrepene mot Boston Marathon i 2013 og mot Statoil-anlegget i In Amenas samme år. Lagmannsretten legger i frifinnelsen vekt på hvordan loven er utformet.

«Dersom ytringer med slikt innhold skal være straffbare, mener lagmannsretten at dette krever klarere tale fra lovgiver», heter det i dommen.

Samtidig er den profilerte islamisten dømt for trusler mot en forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Det skjedde under ankesaken mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett høsten 2012, da forskeren var innkalt som sakkyndigvitne. Hussain uttalte ifølge dommen «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden» og «muslimene vil ta ansvar». (©NTB)