— Forutsetningen er at det kommer en invitasjon fra nasjonale myndigheter, og at den norske regjeringen stiller opp med midler som gjør dette mulig, sier styreleder Finn Erik Thoresen i Norsk Folkehjelp til NTB.

Han viser til at det finnes flere norske aktører med lang erfaring i å drive asylmottak, bistå flyktninger og hjelpe mennesker som er på flukt.

Sammen med LO ber Norsk Folkehjelp den norske regjeringen stanse alle returer av asylsøkere til Italia, slik Dublin-avtalen åpner for. Norge har allerede stanset returer til Hellas.

— Det gir ingen mening å ta imot kvoteflyktninger fra Syria samtidig som man kaster ut syriske asylsøkere som allerede er i landet. Disse har et like stort beskyttelsesbehov. Vi bør støtte mottaksapparatet i Europa, heller enn å sende dem enda flere flyktninger, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

De to organisasjonene ber om at Norge øker sin humanitære støtte til landene i Sør-Europa samt nærområdene til krigsherjede Syria. At Norge åpner for å ta imot flere enn de 8.000 FN-flyktningene stortingsflertallet allerede har samlet seg om, er et annet krav. (©NTB)